fbpx

by Marja Dettmer Momentum Mastermind

oktober 18, 2016

Verantwoording

Wat is verantwoording of accountability?

Verantwoording, of accountability, is een van de belangrijkste principes in Mastermind groepen. Accountability gaat over het elkaar helpen ieders doelen te bereiken door doelbewuste, duurzame acties.

Accountability is lastig te vertalen naar het Nederlands. Dan wordt het verantwoording of verantwoordelijk houden en dat slaat toch niet de spijker op de kop.

Verantwoording

Wikipedia beschrijft verantwoording als volgt:

Verantwoording is een begrip dat in zijn algemeenheid verwijst naar het uitleggen of verklaren van iets tegenover derden, waarbij specifiek gedacht moet worden aan een door degene die verantwoordt verrichte prestatie of handeling. Men spreekt in dit verband veelal van het “afleggen van [de] verantwoording [over iets]”. Er is een duidelijke relatie tussen de verantwoordelijke persoon of instantie (de actor) en degene aan wie de verantwoording wordt afgelegd (het forum).

Verantwoording wordt vaak verward met verantwoordelijkheid. Dit laatste verwijst echter naar de verplichting om iets tot een goed einde te brengen, of het aansprakelijk voor iets zijn.

Accountability

In de Engelstalige Wikipedia vinden we de veel kortere uitleg van  Accountability:

“A is accountable to B when A is obliged to inform B about A’s (past or future) actions and decisions, to justify them, and to suffer punishment in the case of eventual misconduct.”

Nu is het “suffer punishment”  wel een beetje vreemd gesteld als je het over accountability in Mastermindgroepen hebt, maar het is zeker nodig om een verantwoordingsstructuur op te zetten om person A zijn taken te helpen uitvoeren en persoon B helpt om hem aan zijn woord te houden.

Accountability buddy

Binnen de Mastermindgroep is het dus van toegevoegde waarde als ieder een accountability buddy heeft. Dit persoon doet het volgende:

  • Ten eerste houdt hij of zij je lange termijn doelen in de gaten
  • Ten tweede houdt hij of zij bij welke acties je zegt te gaan uitvoeren (en de datum voor elke actie)
  • Ook herinnert hij of zij je er aan welke acties niet voltooid zijn of niet behaald voor de gestelde deadline
  • Tenslotte daagt dit persoon je uit wanneer de acties die je neemt niet leiden naar het door jou gewenste doel

De kracht van een Accountability Partner is dat jij hetzelfde voor hem of haar doet. Deze mini- Mastermind helpt je om de kracht van de Mastermindgroep te verlengen, en werkt simultaan met het stellen en houden van doelen binnen de Mastermind bijeenkomsten zelf.

Welke term is nu het meest passend om te gebruiken binnen Momentum Mastermind?
(schijf je reactie hieronder)

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


  • Voor mij is het beslist Accountability. Het geeft precies aan waar het omgaat en wint meer en meer aan kracht en erkenning. Ik heb zelf meerdere keren ervaren hoe waardevol de uitwisselingen zijn met een accountability buddy.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

    >