fbpx

Board of Directors Programma

Gebruik maken van de ervaring en adviezen van een Board is doorslaggevend om te slagen

De waarde van een Board of Directors groep:

 • Elk kwartaal je voortuitgang, uitdagingen en resultaten analyseren en bespreken
 • De kern van de issues ontdekken én oplossen
 • Blinde vlekken elimineren en profiteren van scherpe observaties
 • Meer helderheid krijgen over je strategische keuzes
 • Het verhaal van je cijfers leren herkennen en ontdekken hoe je aannames zich vertalen in je financiële resultaten
 • Leren van de vraagstukken van andere ondernemers en dit vertalen naar je eigen business
 • Versterken van je ondernemersvaardigheden en versneld groeien als ondernemer

Een bedrijf dat groter wordt, groeit ook in complexiteit. Elke fase geeft nieuwe uitdagingen.

De meeste ondernemers brengen het grootste deel van hun tijd door in de operatie, en dat is precies waar hun tijd aan zou moeten worden besteed. Maar met enige regelmaat is er ook een pauze nodig, om met een frisse blik naar het bedrijf te kijken. Dit zijn de momenten dat de beste inzichten en planning kunnen ontstaan. Vooral als er een groep gelijkgestemde mensen voor je is, die helpt bij de evaluatie en analyse. Af en toe een stap terug doen uit de strijd om de hele arena te bekijken, is van cruciaal belang om een bedrijf te laten groeien en drama's te voorkomen.

Ieder van ons loopt wel eens vast. Allemaal zijn we wel eens verward of onzeker over welke beslissing we moeten nemen of welke richting we moeten uitgaan om onze resultaten het best te optimaliseren. Eén van de taken van een Board of Directors is het scheppen van duidelijkheid en het zijn van een klankbord voor elkaar. Zoals je waarschijnlijk weet, is deelnemen aan een groep en werken aan de zakelijke uitdagingen van anderen een uitstekende manier om duidelijkheid en ideeën te krijgen die jou en jouw bedrijf kunnen ondersteunen.

Elk kwartaal een boardmeeting met gelijkgestemde ondernemers?

Voor wie?

Het Board of Directorsprogramma is bedoeld voor mensen die een bedrijf hebben en erop gericht zijn hun vooruitgang drastisch te versnellen. Heeft je bedrijf een (jong) volwassen status en deins je er niet voor terug om de cijfers werkelijk onder ogen te komen? In de boardmeetings is ruim de tijd om je bedrijf grondig door te lichten. Zo komen niet alleen de onderwerpen aan de orde die je zelf op de agenda zet, maar ook de eventuele blinde vlekken en scherpe observaties die de groep je voorlegt.

Voor ondernemers die:

 • Vastbesloten zijn hun bedrijf naar een (veel) hoger niveau te tillen
 • De ambitie hebben te leren hoe je een grondige analyse van je bedrijf maakt en op basis daarvan betere beslissingen neemt
 • Besseffen dat adviezen vanuit diverse invalshoeken je blinde vlekken nagenoeg opheffen
 • Zich realiseren wat de waarde is van een opbouwende groep gelijkgestemden
 • Faalkosten willen vermijden
 • Zich voor 12 maanden kunnen committeren aan de Board of Directors (drastische verandering kost tijd)
 • Beseffen dat in het meedenken met de bedrijven van anderen waardevolle lessen en inzichten voor de eigen praktijk verborgen zitten

Elke ondernemer heeft een Board of Directors nodig

Waarom zou je wachten met het oprichten van een 'in house' Board of Directors, tot je 'groot genoeg' bent? Gebruik maken van de ervaring en adviezen van anderen is juist in de groeifases van elk bedrijf van cruciaal belang om te slagen en dure fouten te voorkomen.

De reden dat ondernemers geen Board of Directors opzetten is tweeledig. Enerzijds doen ze wat 'iedereen' doet (en de absolute meerderheid van de ondernemingen haalt zijn 10 jarig jubileum niet) en anderzijds is het te duur. Voor een goed gekwalificeerd en toegewijd Boardmember betaal je tussen de €10.000 en €20.000 per jaar. Trek er daar er eens 3 of 4 van aan en je ziet dat dit voor de meeste kleine MKB bedrijven onhaalbaar lijkt. 

De Board of Directors van Momentum Mastermind is bereikbaar doordat we met elkaar een Board vormen. Je betaalt slechts een bijdrage aan de kosten van de Chairman of de Board. 


Maximale groei

Cijfers vertellen het verhaal en je aannames weerspiegelen zich in je cijfers.
Maak gebruik van de kennis en kunde van andere ondernemers om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Samenwerking

Vermijd faalkosten en leer van de fouten van andere ondernemers. Deel je eigen kennis, maak gebruik van elkaars netwerk en spar over zaken die je niet met werknemers of anderen kunt delen.

Professionele begeleiding

Onder leiding van een zeer ervaren businessmentor bespreek je de relevante issues en kansen in je bedrijf. Daarnaast woon je maandelijks online de accountability meeting bij die er voor zorgt dat je je plannen en ideeën omzet in concrete acties en resultaten. 

Testimonials

Het grootste verschil is de echte inhoudelijke diepgang van dit traject. De anderen weten veel meer van je bedrijf en hoe je ervoor staat. Adviezen zijn daardoor inhoudelijker en waardevoller dan bij het reguliere traject. De bedrijven die om je heen zitten zijn ook verder in het proces van ondernemen wat zorgt voor een breder advies spectrum. Daarbij en dat is niet om jou te pleasen Stefan maar je hebt toegang tot Stefan die als ondernemer maar ook als andersdenkende voor mij een enorme waarde levert aanvullend op de groep. Het reguliere traject was top maar verbleekt bij de inhoudelijkheid van deze gevorderde groep.

Roy de Bruin

De Installatie Adviseur

De energie, ideeën en steun van een groep ondernemers zorgt ervoor dat ik stappen zet en nieuwe ideeën uitwerken in een plan. De structuur en de discipline vanuit jullie ondersteuning zorgt dat je niet alleen nieuwe inzichten krijgt maar vooral ook de acties doet. De sessies zijn verhelderend en leggen soms ook de pijn bloot over wat je moet aangaan om succesvol te zijn in business.

Carola de Ruijter

Familiezaken

De Board of Directors groep helpt mij om mijn mindset en business naar de next level te tillen. Het verschil tussen regulier en advanced is enorm groot; doordat we ieder kwartaal bijna 2 uur over mijn business praten, wordt je helemaal doorgelicht. Met ervaren ondernemers wordt ieder aspect van de business doorgelicht, je kunt (en je wilt) je nergens achter verschuilen. Eng? Zeker! Ik stapte echt uit mijn confortzone. Maar daardoor maak ik grote mentale stappen. En dan volgt de business automatisch.

René Slagter

Fundstar

Gewoon doen! Het meest belangrijkste voor elke ondernemer is sparren met anderen. Hierdoor breng je de juiste focus aan, maar je leert ook van elkaar wat jouw business nodig heeft om te groeien. 

Voor mij is de Board of Directors de belangrijkste gamechanger voor toekomstige business.

Wouter Truffino

Holland Contech & Proptech

Ik ben erg blij met gelijkgestemden om mij heen die mij helpen om te groeien.

Ondernemers begrijpen elkaar en we houden elkaar scherp en aan onze afspraken. De diepgang en regelmaat die we daarin hebben is veel kwalitatiever dan we in een ‘normale groep’ deden.

Daarnaast is de ervaring van Stefan als ondernemer met actieve inbreng ook veel waard.

Jeroen Molenaar

Epicagility

Confronterende betrouwbare sessies die mij helpen om de richting van mijn bedrijf en leven beter aan te sturen.

Antonio Vega

Enappgy

Casestudy

Shailesh Ramcharan, ASR Zorgbeveiliging


Voor serieuze business owners

 • Je zorgt bij elke meeting voor een gedegen schriftelijke voorbereiding middels het format van Momentum Mastermind.
 • Je bent bereid om je successen, mislukkingen, frustraties en uitdagingen te delen in de bijeenkomsten.
 • Je zorgt bij elke meeting voor een gedegen schriftelijke voorbereiding middels het format van Momentum Mastermind.
 • Je bent vastbesloten om je bestaande bedrijf of een nieuw bedrijf naar een (veel) hoger niveau te tillen. 
 • Je bewaart de vertrouwelijkheid van alle zaken die tijdens alle bijeenkomsten worden besproken

Toelating op aanvraag

Er zijn maximaal 8 plaatsen per groep, dus wacht niet te lang want vol is vol. Plan nu een kennismakingsgesprek in zodat we kunnen bespreken of je in aanmerking komt voor het Board Of Directors Programma:

De Chairman of the Board  

Je wordt zorgvuldig bijgestaan door ervaren ondernemer en business mentor Stefan Dettmer. Hij is al meer dan 25 jaar succesvol ondernemer met meerdere bedrijven. Ook maakte hij onderdeel uit van het hoger managementteam van bekende multinationals, waar hij o.a. teams van meer dan honderd mensen aanstuurde.

Stefan denkt structureel mee met tientallen bedrijven met zeer succesvol resultaat. Met zijn achtergrond en financiële expertise ondersteunt hij de vertaalslag van financiele informatie naar praktische en strategische adviezen.


Hoe lang duurt de deelname aan het Board of Directors programma?

Omdat groei niet van de ene op de andere dag gebeurt, ga je een commitment aan naar zowel jezelf als naar je groepsgenoten. Wij werken daarom met jaartrajecten. De ervaring leert inmiddels dat onze deelnemers zoveel waarde halen uit dit programma, dat ze telkens weer verlengen. Een heel aantal ondernemers zijn al meerdere jaren enthousiast deelnemer van dit programma.  

Waar vindt het Board of Directors programma plaats?

Alle meetings zijn op een inspirerende, luxe locatie in Noord Holland. Overnachting op of in de buurt van de locatie is mogelijk.
We hebben gemerkt dat de entourage van het pand en de natuur er omheen veel invloed heeft op ieders energie. Voor dit programma kiezen we daarom voor een uitstekende plek, met dito catering. Lunch is altijd inbegrepen en het diner op de eerste avond nemen wij ook voor onze rekening. 

Wat is de tijdsinvestering voor de Board of Directors groep?

Het kóst je geen tijd, maar je investeert tijd in het belang van je bedrijf. Dit betaalt zich ruimschoots terug. We zien dit over het algemeen al gebeuren na de eerste meeting.

Tijdsinvestering:

Voorbereiden Board rapport en agenda voor je eigen boardmeeting

Eens per kwartaal deelnemen op twee aansluitende dagen

Een boardsessie duurt 100-120 minuten per ondernemer

Maandelijks een online accountability sessie van ongeveer 90 minuten  

De voorbereiding van je Board rapport bepaalt in grote mate de waarde van je Board meeting. Hoe meer uren je aan je rapport besteed, hoe waardevoller je sessie. Ongetwijfeld wil je daarnaast nog zaken uitgezocht hebben ter verduidelijking van je rapport of van de cijfermatige toelichting. De winst ligt hierbij niet alléén in een duidelijk Board rapport, het draagt tegelijk bij aan jouw begrip van de actuele stand van zaken in je bedrijf.

Wie bepaalt er in welke groep ik kom?

Wij vinden een geschikte groep voor je en beoordelen samen met jou wanneer het juiste moment is om aan te sluiten. Daar zijn we zorgvuldig in. We kijken naar de omvang van je bedrijf en waar je staat als ondernemer. Op basis van de informatie uit het kennismakingsgesprek beoordelen we welke groep de beste match geeft. Zijn er meerdere opties dan overleggen we die uiteraard ook met jou.

Kan ik een keertje aansluiten bij een Board of Directorsgroep?

Tijdens elke sessie wordt vertrouwelijke informatie gedeeld. Groepsprocessen vragen zorgvuldige borging en bewaking. Dat bevordert de kwaliteit van de sessies. Vandaar dat eenmalig aansluiten in een groep niet tot de mogelijkheden behoort. Wat je wel kunt doen, is een gesprek met ons inplannen. Dan nemen we een uur de tijd om door te nemen hoe de Board of Directors groep werkt, wat je kunt verwachten en wat het jou zou kunnen opleveren.  

Hoe gaat het selectieproces in zijn werk?

Voor dit programma stellen we een aantal criteria zoals aard en omvang van de organisatie en de visie voor het bedrijf. Uiteraard speelt omzet ook een rol. Een en ander is niet in steen gebeiteld, omdat bedrijven en ondernemers zich niet in hokjes laten plaatsen. Zeker voor de Board of Directors is het belangrijk dat we begrijpen wat je nodig hebt en waar je staat met je bedrijf.
In een (online) gesprek verkennen we de mogelijkheden. We stellen een aantal vragen om duidelijk te krijgen of het starten in een Board of Directorsgroep voor jou de juiste stap op het juiste moment is.

Wat als ik een keer niet kan aansluiten?

We komen 4 keer per jaar live bij elkaar. Je bent minimaal 3 van de 4 sessies aanwezig. Daarnaast verwachten we dat je op tijd bent voor de start en blijft tot alle sessies zijn afgerond. De agenda wordt daarom altijd ruim vooruit gepland. We begrijpen dat zich onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen maar een commitment aan de groep betekent in de basis wel dat je er voor elkaar bent. Wanneer er écht geen mogelijkheid is om live aan te sluiten zal Stefan beoordelen of en hoe jouw sessie kan worden ingehaald.

Wat is de investering voor dit Board of Directors programma?

Wij houden het graag realistisch en haalbaar voor onze deelnemers. Dat kan doordat we met gelijkgestemde ondernemers een Board of Directors vormen. Je betaalt slechts een bijdrage aan de kosten voor de Chairman of the Board.

Om een goed gekwalificeerde Boardmember met voldoende ondernemingservaring aan te trekken ben je tussen de €10.000 en €20.000 per jaar kwijt. Trek er daar eens 3 of 4 van aan en je ziet dat dit voor de meeste kleinere ondernemers onhaalbaar is.
Voor het Board of Directors programma betaal je slechts een fractie van dit bedrag. Bijna zonder uitzondering verdienen deelnemers hun investering al met gemak terug na het implementeren van de inzichten uit de eerste sessie.

We zetten hier bewust geen bedragen neer. De reden hiervoor is, dat we de waarde die het voor jouw bedrijf heeft niet kunnen overbrengen via een website. We vertellen je de actuele investering uiteraard graag tijdens een kennismakingsgesprek. 

Let's connect
Plan een gesprek met ons in en kijk of Momentum Mastermind bij jou past.

>