fbpx

by Marja Dettmer Momentum Mastermind

februari 28, 2017

Wat is een mastermind groep?

Toen we besloten hadden om Momentum Mastermind te starten vertelde ik het enthousiast aan familie en vrienden. Tot mijn verbazing vroegen een heel aantal voorzichtig; ‘wat is een Mastermind groep precies?’. Voor ons was de term al zo gewoon! In het (Nederlandse) bedrijfsleven kende men het nauwelijks. Natuurlijk bestaan er wel overlegvormen die overeenkomsten hebben met Mastermind groep.

Het zijn soms kleine verschillen, die de bijeenkomsten een significant ander karakter geven, en een andere naam. Zo lijkt de structuur van sommige intervisievormen op de structuur van een Mastermind groep. Ook  heeft een cliëntbespreking (in de hulpverlening) wel wat van een Mastermind groep. Een projectgroep heeft een gedeeld doel en belang. En toch is het niet hetzelfde.

What’s in a name? 

Een Mastermind groep is een benaming voor een groep mensen met een gedeeld doel en gelijksoortig belang. Maar dat dekt de lading niet voldoende. Mensen in een Mastermind groep bieden elkaar een combinatie van verschillende elementen: brainstormen over ideeën, leren van elkaar, ondersteuning en het verantwoordelijk houden van elkaar om je persoonlijke- en  business vaardigheden naar een hoger plan te tillen. Een Mastermind groep helpt elkaar bij het bereiken van successen, waar zij individueel nooit toe in staat zouden zijn geweest.

Is een Mastermind groep voor iedereen dé oplossing? 

Nee, niet iedereen wordt gelukkig in een Mastermindgroep. Er wordt op een regelmatige basis afgesproken voor het uitwisselen van ideeën, inspiratie, en kennis. Zo wordt je gestimuleerd om  te verbeteren waar je mee bezig bent. Daar moet je wel voor open staan.

De meeste Mastermindgroepen treffen elkaar live op een locatie, dus moet je in staat zijnom te reizen. Ook kan de bijeenkomst plaatsvinden via Skype of Hangout of andere ‘chatrooms’. Het is handig als je daarmee overweg kan. (anno 2022 blijkt dat voor een enkeling nog steeds lastig). De deelnemers dagen elkaar uit om heldere en zinvolle doelen te stellen en nog belangrijker, om die voor elkaar te krijgen.

Dus, moet ik er aan beginnen, of niet?

Het vraagt wel wat van je. Ten eerste moet je voor jezelf de wens en de moed hebben om naar jezelf en je bedrijf te kijken en te laten kijken. Je hebt de bereidheid om zowel te geven als te nemen en voor de volle honderd procent adviezen, ideeën en steun te delen met elkaar. Je hebt het commitment om er elke keer bij te zijn en houdt de in de Mastermind gedeelde informatie vertrouwelijk. Totale eerlijkheid, respect en compassie zijn noodzakelijk om tot de meest creatieve brainstorm te komen. Mastermind deelnemers fungeren als een katalysator voor groei, zijn soms advocaat van de duivel en vaak steunende collega’s. Die combinatie van inzet bepaalt de essentie en de waarde van Mastermind groepen.


Een Mastermind groep is niks nieuws onder de zon… maar blijft actueel

Is dit nu een nieuwe uitvinding? Nee. De benaming Mastermind dateert uit het begin van de twintigste eeuw, toen Napoleon Hill het concept beschreef in zijn boeken, waaronder de bekendste; ‘Think and grow rich’. Hierin beschreef hij het principe als volgt:

“The co-ordination of knowledge and effort of two or more people, who work toward a definite purpose, in the spirit of harmony.”  

Hij is niet de uitvinder van mastermind groepen, maar heeft vele succesvolle zakenmensen in zijn tijd geobserveerd. Het blijkt een houdbaar concept te zijn, bestand tegen modernisering en individualisering. De moderne technieken zijn zelfs helpend, gezien de tijds en kostenbesparing die mogelijk is met de online varianten. Goed geleid is het minstens zo effectief als een live Mastermind groep bijeenkomst.

Wat haal je uit een Mastermind groep?

In sommige kringen is het geen uitzondering dat tussen de 10.000 en 100.000 euro wordt betaald voor een privé Mastermind groep. Waarom betalen mensen dat soort bedragen, vragen sommigen zich af. Wat krijg je voor je geld? Daarmee wordt verondersteld dat er een vooraf gestelde set leerdoelen gehaald kan worden en hier een tijdspad aan vast zit. Dat is voor workshops, cursussen en trainingen wel het geval, maar voor een Mastermind gaat dat niet op.

Investeren in jezelf is de beste investering die je ooit kunt maken. Het zal niet alleen je eigen leven en bedrijf verbeteren, maar ook alle mensen in je omgeving. Het is belangrijk om te beseffen dat je er vooral uithaalt, wat je er in stopt. De mate waarin je je bijdrage levert aan de thema’s van anderen, zal je in veelvoud terug krijgen.

Hier zijn wat voorbeelden van wat je kunt bereiken door je deelname in een Mastermind goep:

  • Een proces om een goede balans te houden tussen werk en leven
  • Een proces om je innerlijke kracht en zelfvertrouwen (terug) te vinden en te versterken
  • Simpele processen om meer te doen in een dag dan in een week
  • Geweldige processen om je gezondheid, energie en tijd te optimaliseren
  • Leren hoe je mindset te transformeren
  • Je krachtiger, positiever en meer vervuld voelen
  • Een waardevol en steunend netwerk om je heen hebben
  • Een heldere visie en een plan voor een succesvolle, gelukkige toekomst creëren
  • Je volledige potentieel ontdekken en toe kunnen passen
  • Je bedrijf exponentieel laten groeien

Wat een Mastermind groep NIET is

Het is geen netwerkgroep, ook al haal je er zeer waarschijnlijk business uit, het is niet de centrale focus van de groep. Alhoewel je er door de connecties die je opdoet met de andere deelnemers genoeg samenwerkingsmogelijkheden ontstaan, en ook professioneel kunt netwerken.

Het is geen groepscoaching. Mastermind groepen zijn bedoeld voor en door de deelnemers die met elkaar kennis en ideeën uitwisselen. Het is geen individuele coaching die door de facilitator in een groep wordt aangeboden. Je krijgt ieders feedback, advies en steun. Als de facilitator een expert is op het gebied van de vraag, dan is de inbreng zeker wenselijk, maar deze zal altijd in balans zijn met de inbreng van de groep.Het is ook geen training. Zo af en toe kan de groep er voor kiezen om een gastspreker of docent in te vliegen maar de centrale focus is op het brainstormen en het verantwoordelijk houden van elkaar.


Ook deelnemen aan een Mastermindgroep?

Onderdeel uitmaken van een Mastermind groep geeft je werkelijk een Master Mind! Door de interactie en het delen van je uitdagingen of obstakels is het zo goed als zeker dat iemand een oplossing voor je heeft. En op jouw beurt kom jij ook met ideeën, oplossingen of tips om iemand anders in de groep te helpen. Iedereen in de groep is uniek in vaardigheden, ervaring en heeft een netwerk in te brengen. Je leert elkaar grondig kennen waardoor je als neveneffect ook zult profiteren van aanbevelingen en doorverwijzingen van je Mastermind buddies!

Momentum Mastermind heeft diverse groepen in het land. Wanneer je meer wilt weten over wat wij jou kunnen bieden, maak dan eens een afspraak voor een kennismakingsgesprek via: 
http://www.calendly.com/momentum-mastermind

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>