fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

maart 10, 2022

Mastermind leden, accountability partners, netwerk en ambitieuze ondernemers. Begrippen die allemaal te maken hebben met een Mastermind groep. In dit artikel lees je het antwoord op wat een Mastermind groep is en wat je hiermee bereikt.

Wat is een mastermind groep?

Een veelgestelde vraag is: ‘Wat is een Mastermind groep?’ Een Mastermind groep is een besloten en hechte groep ondernemers die van elkaar wil leren en elkaar motiveert om op persoonlijk én op professioneel vlak te groeien. En waar kan dit beter dan in een kleine groep met toegewijde deelnemers? In een Mastermind groep heb je onderling veel persoonlijk contact, omdat iedereen gedreven is, zichzelf wil ontplooien en op zoek is naar nog meer groei.  

Iedereen in een Mastermind groep wordt verondersteld zijn of haar bedrijf uiterst serieus te nemen.

Een Mastermind groep kan eventueel volledig online plaatsvinden met video calls en online trainingen, Maar offline is natuurlijk veel fijner; waarbij je tijdens fysieke bijeenkomsten samenkomt.

Wat doe je in een Mastermind groep?

Wat een Mastermind groep is, is nu een stuk duidelijker. Maar hoe ziet een Mastermind groep er in de praktijk uit en wat doe je in een Mastermind groep?

In een Mastermind kan je allerlei vraagstukken voorleggen om te bespreken en krijg je antwoorden die je toepast in je eigen business. Bij Momentum Mastermind focussen we op business gerelateerde meetings met professionele begeleiding. De deelnemers in de Mastermind groepen opereren op een soortgelijk level, maar de bedrijven zijn divers. In onze meetings worden kennis, nieuwe ideeën en ervaringen gedeeld. Je brainstormt volgens een effectieve methode met andere ondernemers en neemt elkaars ideeën onder de loep.

In de Mastermindgroepen worden ook successen gevierd, want behaalde mijlpalen zijn minstens zo belangrijk om bij stil te staan. Succes mag (moet) gevierd worden. Zowel die van jouzelf, maar natuurlijk ook die van de ander. Leren van de successen van anderen en de energie die dit met zich meebrengt geeft steeds weer de mindset en motivatie om andere obstakels te overwinnen. Samen vieren is samen sterker worden, en dat is weer samen groeien.

Naast successen ontkom je er niet aan dat je ook uitdagingen tegenkomt. Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar ook in die periodes is een Mastermind groep er voor jou. Er is altijd ruimte voor reflectie.

Daarnaast ontwikkel je een heldere visie voor de toekomst en je ontdekt waar je (groei)potentie ligt. Dit alles draagt bij aan de ontwikkeling van jouw bedrijf.

Waarom is een Mastermind groep zo waardevol?

Het fijne aan een Mastermind groep is dat je je omringt met gelijkgestemden, oftewel: ‘like minded people’. Ondernemen is soms eenzaam, maar met gelijkgestemde ondernemers die allemaal willen groeien, sta je niet meer alleen. Iedere dag is er de mogelijkheid om contact te hebben met de andere Mastermind leden. De Mastermind deelnemers voelen bijna als collega’s en het mooie is dat er zelfs hechte vriendschappen kunnen ontstaan binnen zo’n Mastermind groep.

Heb je de term ‘accountability partner’ al eens gehoord? Met een accountability partner spreek je op een vaste tijd je doelen voor een bepaalde periode door. Dit kun je bijvoorbeeld wekelijks doen. Door elkaar ‘accountable’ te houden, ben je sneller bereid je acties uit te voeren, waardoor je sneller je doelen behaalt. Het werkt zo krachtig omdat je een daadwerkelijke verantwoording voelt richting de ander (maar natuurlijk vooral naar jezelf) om de doelen te behalen.

In dit artikel lees je alle andere voordelen van een accountability partner.

Een bijkomend voordeel van een Mastermind groep is dat je ook je netwerk uitbreidt.

Voor wie is een Mastermind groep?

Een Mastermind groep is voor iedere ambitieuze ondernemer die méér uit zijn of haar bedrijf wil halen en bereid is zich te committeren aan die groei. Een Mastermind groep is niet vrijblijvend. Iedereen steekt tijd en energie in de groep om zo het beste in elkaar naar boven te halen. Wanneer je bereid bent om ook te investeren in anderen en niet alleen kennis en informatie te halen, is een Mastermind groep iets voor jou. Mooie bijkomstigheis is dat je ook heel veel kunt leren van de ondernemers in je Mastermind groep. Realiseer je wel dat groei niet aan komt waaien, maar alleen plaatsvindt als je er zelf de juiste acties uitvoert. Een Mastermind is een adviesraad, geen dwingend orgaan.

Wat is het resultaat in een Mastermind groep?

De belangrijkste winst van een Mastermind groep is dat je doelen behaalt die je alleen nooit zou kunnen bereiken. Simpelweg omdat ieder mens zijnblinde vlekken heeft. Loop je ergens tegenaan? Twijfel je ergens over? Doordat je gebruik kunt maken van elkaars expertise, is er altijd wel iemand die jou verder helpt. In de Mastermind groep staan we voor elkaar klaar.

Door de gekozen doelen te behalen, groeit uiteindelijk jouw bedrijf en maak je stappen die je anders nooit voor mogelijk had gehouden. Je stijgt uit boven je eigen verwachtingen. Dát is wat een mastermind groep is en doet. Momentum Mastermind begeleid en adviseert bij het opstellen van realistische en haalbare targets, wat leid tot succesvolle trajecten. 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees wat onze mastermind groep inhoudt.

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>