fbpx

by Marja Dettmer Momentum Mastermind

september 8, 2021

WAAROM ACCOUNTABILITY ZO BELANGRIJK IS IN EEN MASTERMINDGROEP

Verantwoording afleggen is één van de pijlers van een goed functionerende Mastermind groep. Door anderen mee te laten kijken met- en je zo te laten ondersteunen je bij het bereiken van je doelen, zal je sneller en met meer plezier successen boeken. De pijn van twijfel en uitstelgedrag wordt je namelijk vele malen bespaard.

Een belangrijke schakel in het bereiken van succes is dat we op regelmatige basis checken hoe het staat met de acties die je had aangegeven te doen.

Wederkerigheid maakt de groep krachtig.
Andersom is het zo dat jij er voor de anderen bent om ze te helpen hun doelen te bereiken door die doelgerichte, meedenkende maar ook kritische stok achter de deur te zijn.

Help jij je mede- Masterminders om succes te creëren door hen verantwoordelijk te houden?

Het goed implementeren van een accountabilitystructuur kan ons een enorme boost geven om dingen voor elkaar te krijgen. Als iedere deelnemer de rol in ongeveer gelijke mate moeten oppakt, vormt dit een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de groep.
De voordelen zijn enorm.
Door betrokkenheid bij jouw proces te ervaren, ben je meer geneigd om ook betrokken te zijn bij degenen van wie je dit ontvangt.
Andersom werkt het ook zo: Wie minder aandacht schenkt aan de anderen zal snel bovendrijven. Heus niet meteen, maar op niet al te lange termijn zal het ertoe leiden dat diegene zelf ook minder feedback ontvangt. De energie van de hele groep is dus afhankelijk van ieders houding.

Je krijgt wat je geeft
We hebben over het algemeen allemaal een druk bezette agenda en is het verleidelijk om je even ‘een keer’ wat minder in te leven in de anderen en die verantwoordelijkheid bij de andere groepsleden te leggen.  Hoewel dit voor een keer wel vergeven zal worden, kan dit op lange termijn ondermijnend zijn voor de kwaliteitservaring van de hele groep. Als eerste heeft het effect op wat je zelf uit de groep haalt. Hoewel iemand zelf de oorzaak is, wordt dit vaak niet bewust zo ervaren en krijgt de groep van deze persoon op de koop toe een minder waardevolle beoordeling.

Precedentwerking
Even een doemscenario, waarvoor we écht moeten waken:
De volgende meeting is een andere deelnemer ook een keer druk of moe, en heeft de ervaring dat je er prima mee wegkomt als je een keertje niet bijdraagt aan de anderen. De oplettende deelnemer zal opmerken dat de energie evident meezakt. En op een zeker moment zijn er een stuk of drie die geen idéé hebben wat de ander aan het doen is en waar die hulp bij nodig heeft. De interactie tussen de bijeenkomsten door verzwakt daarbij ook als bijkomend effect.
Gevolg; de waarde die we uit onze Mastermind halen neemt af en deelnemers zullen in het ergste geval helemaal afhaken. Wat met ‘één keertje’ begon leidt tot het verdrietige falen van een groep. 

Dit is nooit de intentie wanneer je in een Mastermind stapt.
We moeten ook uitgaan van ieders positieve intentie. Niettemin mogen we ook onze observaties opbouwend kritisch benoemen wanneer we dit gedrag signaleren. De facilitator speelt hier een rol in, maar het zou buitenaardse krachten vragen wanneer deze dit alleen op de schouders moet dragen. Je bent een groep en ieder heeft een gelijkwaardige rol.


De rollen van de deelnemers bij het uitvoeren van accountability;

In mastermind-groepen komen we overeen:
Houd doorlopend aandacht voor de algemene doelen van alle deelnemers.

 • Wanneer acties niet zijn voltooid of niet op de uiterste datum zijn bereikt, herinneren elkaar aan het doel en het belang van die acties.
 • Daag een deelnemer uit wanneer zijn acties niet leiden tot het doel dat hijzij wenst.
 • Let  er op dat uitstelgedrag niet leidt tot afstel.
 • Juich elkaar toe wanneer verstandige beslissingen en krachtige acties worden genomen.
 • Wees betrokken bij ieders proces
 • Wees open over jouw wel en niet behaalde doelen; leg zelf verantwoording af en laat jouw proces niet afhangen van de oplettendheid van de anderen

 

De rol van de facilitator bij het afleggen van verantwoording

De groepsfacilitator is verantwoordelijk voor:

 • Het monitoren van de acties die elke deelnemer zegt te zullen bereiken (en de vervaldatum voor elke actie).
 • Het faciliteren van gerichte accountability momenten tussen de meetings door om te zien hoe iedereen vordert in de richting van hun voorgestelde acties.
 • Nogmaals controleren of acties in lijn zijn met doelen.
 • Doelverschuivingen-als een manier om actie te voorkomen- in de gaten houden en ter sprake brengen.
 • Het helpen van ‘spartelende’ deelnemers om voorbij hun worstelingen te komen.

Wat het oplevert

De kracht van verantwoordelijkheid afleggen betekent dat deelnemers implementeren in plaats van nadenken en ronddraaien in cirkels. Als je niet in actie komt, kan je niet zien welke uitkomst verschijnt en blijf je hangen waar je bent.

Accountability houdt je ook scherp bij het opstellen van je doelen. Je zult meer getriggerd zijn om je doelen te analyseren op haalbaarheid en daardoor realistische actieplannen op te stellen.

Meekijken en denken met de doelen van je groepsgenoten levert je op dat je vergelijkingsmateriaal hebt, je kunt afkijken hoe de ander het aanpakt en zult ook ervaren dat je zelf van betekenis kunt zijn voor een ander. Dit laatste is een enorm onderschatte winst!

Accountability vergroot de kracht van een Mastermindgroep in alle facetten en de juiste toepassing ervan maakt een groep tot een motor van succes voor iedere deelnemer.

Wil jij weten wat een Mastermindgroep voor jou kan betekenen? Vraag dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en Momentum Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>