fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

december 27, 2020

jaardoelen stellen

Sommige mensen nemen specifieke data in een jaar voor het stellen van hun jaardoelen. Oud- en Nieuw is een mooie periode om vooruit te blikken op het jaar dat voor ons ligt, en de concrete plannen op papier te zetten.
Een Mastermindgroep stelt ze meestal op bij de start van het Mastermindjaar. Na de zomerperiode is een goed moment om ze nog eens kritisch te bekijken en bij te stellen waar nodig. Hoe dan ook: Het stellen van doelen geeft significant hogere kansen op succes. Ambitieuze doelen dagen je uit, maar mik niet te hoog, dat werkt meestal demotiverend tijdens het proces. En de lat te laag leggen is ook een recept voor zelfsabotage.

Uit studies blijkt dat we het meest uitgedaagd worden om onze doelen en taken te volbrengen wanneer het als niet te gemakkelijk en nét niet al te moeilijk wordt ervaren. Die marge wordt in het Engels ‘the growing edge’ genoemd. The growing edge is een plek in je bewustzijn dat het eens is met twee stellingen: de taak is uitdagend EN de taak is haalbaar. Het is dé plek voor de meeste kans op groei.

Het vinden van ‘the growing edge’ is een belangrijke taak. Ook als het een moeizaam proces is, want meestal is het ook de meest vruchtbare plek! Voor de meest efectieve resultaten moet je bereid zijn het werk te verrichten.

In het algemeen houden mensen niet echt van veranderingen in het leven. Vroeg of laat zullen weerstand en angst de kop op steken. Je ‘growing edge’ zal onvermijdelijk je angsten en weerstand voor verandering triggeren. Het is dan zaak dat je deze onder ogen ziet, terwijl je wel de focus houdt op de mogelijkheden. Er is niks mis met het maken van fouten of het aangaan van risico’s. Dit ondersteunt het creatieve proces dat tot uitkomsten leidt die je niet eerder voor mogelijk gehouden zou hebben.

Jouw ‘growing edge’

Het zoeken naar je ‘growing edge’ begint altijd met de waarheid. De vraag waar je nu echt staat. En wat jouw visie is. Het helpt niet als je daar je ‘excuus story’ bij oprakelt, het ‘wat je allemaal tegenhoudt om vooruit te komen’ verhaal.

Veel mensen hebben twee dromen. De ‘grote droom’ voor de lange termijn (metavisie of toekomstdromen) en een visie voor de korte termijn. Het is belangrijk dat je bewust blijft van beide dromen tegelijk, omdat dat is waar je passie en energie vandaan komt.

Geen enkele ‘growing edge’ is beter dan een andere. Mensen hebben zelden dezelfde growing edge, zelfs niet wanneer ze met een zelfde situatie van doen hebben.

Als je onderdeel uitmaakt van een Mastermindgroep, dan wil je dat je Mastermindpartners op de hoogte zijn van jouw growing edge. Zo kunnen ze je scherp houden om je gestelde doelen te bereiken.

Jaardoelen stellen met de growing edge

Wanneer je jouw jaardoelen gaat stellen voor je persoonlijke en professionele leven, zorg dan dat je plannen ‘uitdagend maar haalbaar’ zijn. (En vraag aan je Mastermindpartners altijd: Ben je op je ‘ growing edge’?)

Verantwoordelijk houden (accountability) speelt hier een sleutelrol in. Een Mastermind groep kan je aanmoedigen om grote doelen te stellen, maar checken ze ook of je je plannen implementeert en oog hebt voor punten waar het mis kan gaan? Het is gemakkelijk (en leuk) voor een groep om met prachtige doelen te komen voor iedere deelnemer, en lastiger voor iedere deelnemer om deze doelen ook te halen, zonder de brainstorm en steun van de groep. Zorg dat je groep je aanmoedigt om te groeien en zorg dat je elkaar helpt om ieders doelen te realiseren. Het kado hiervoor is dat het behalen van elk doel voelt als een gezamenlijk succes. Samen groeien ondernemers sneller!

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>