fbpx

by Marja Dettmer Momentum Mastermind

november 1, 2020

Goede vragen stellen

Een kwalitatief hoogwaardig leven vraagt kwalitatief hoogwaardige vragen

De kwaliteit van je leven is gebaseerd op de kwaliteit van de vragen die je jezelf elke dag stelt. Als je niet het leven van je dromen leidt of niet enthousiast bent over je leven, zou het kunnen dat je nog geen gewoonte hebt gemaakt van jezelf goede vragen stellen. Het moment dat je dat doet is het moment dat je leven begint te veranderen. De meeste mensen die zich door het leven heen worstelen stellen zichzelf zulke niet-inspirerende vragen, dat hun leven precies zo niet-inspirerend wordt. Jezelf vragen stellen van een lage kwaliteit leidt tot een lage kwaliteit van leven, maar goede vragen stellen is één van de sleutels tot het leven waar je van droomt en dat je verdient.

Als voorbeeld vindt je hieronder zeven vragen van hoge kwaliteit, waarmee je kunt beginnen om jezelf op dagelijkse basis af te vragen. Vele succesvolle mensen hebben zichzelf deze vragen voor vele jaren dagelijks voorgelegd. De vragen hebben al bewezen het leven van vele mensen over de hele wereld te verbeteren.

Goede vragen stellen, hoe doe je dat?

Laten we nu een kijkje nemen naar deze zeven hoge kwaliteitsvragen;

Wat zou ik het allerliefst doen in mijn leven?

Deze vraag helpt je om je bewust te worden van je oprechte en betekenisvolle dromen of doelen.

Hoe kan ik op een mooie manier worden betaald om dat te doen?

Deze vraag helpt je creativiteit te activeren om een manier te vinden hoe je jezelf kunt belonen om dat te doen. Het helpt van je hobby je roeping maken. Waarom zou je niet financieel voor worden beloond voor het doen van wat je het liefst doet?

Wat zijn de zeven actiestappen met de hoogste prioriteit die ik vandaag kan zetten die mij in staat stellen om dat te doen?

Deze vraag helpt je te zien hoe het mogelijk is om deze of welke andere betekenisvolle droom of doel dan ook te bereiken. Het helpt je om je acties te organiseren.

Welke obstakels zou ik tegen kunnen komen en hoe los ik die op voorhand al op?

Dit helpt je om meer effectief te plannen en het bereidt je voor op uitdagingen die je mogelijk tegen kan komen, al voordat ze er zijn. Het stelt je in staat om meer proactief dan reactief te handelen.

Wat werkte en wat werkte niet van wat ik vandaag heb gedaan?

Deze vraag helpt je je acties te verbeteren en je prioriteiten goed te stellen. Alle grote prestaties vereisen dergelijke feedback.

Hoe kan ik meer efficiënt en effectief doen wat ik het liefste doe?

Deze vraag helpt je om consistent te denken over meer effectieve en efficiënte manieren om  je roeping, droom of doel te bereiken.

Hoe heeft wat ik vandaag heb ervaren- positief of negatief- me gediend?

Dit helpt je jezelf te realiseren dat alle grote prestaties gepaard gaan met zowel ondersteunde als uitdagende consequenties. Beide dienen als feedback mechanismes om je te helpen op je pad.

Conclusie

Goede vragen stellen vereist dus het nodige denkwerk, maar met een beetje inspanning zal je zeker een groot aantal doelstellingen bereiken. Je zult een groter aantal dromen realiseren.  Heb je het niet verdiend om je dromen te leven? Begin met deze kwaliteitsvragen en zie tot welke antwoorden ze leiden. Wees zo specifiek en bondig als je kunt. Kijk hoe je creativiteit begint toe te nemen. De kwaliteit van je leven is dus mede gebaseerd op de kwaliteit van de vragen die je jezelf dagelijks stelt. Ook is de kwaliteit en kwantiteit van de acties die je dagelijks neemt invloedrijk. Begin met een hogere kwaliteit vragen te stellen en begin vandaag nog te handelen naar je dromen.

“Het zijn niet de gebeurtenissen in je leven die bepalen hoe je je voelt en handelt maar, eerder, de betekenis die je creëert uit de ervaringen in je leven. Het leren om bekrachtigende vragen te stellen, met name in crisismomenten, is een cruciale vaardigheid die uiteindelijk vorm zal geven aan de betekenissen die je creëert, en daarmee de kwaliteit van je leven.”
– Tony Robbins.

Wil jij een groot aantal doelstellingen bereiken? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en gebruik de kracht van ondernemers in onze Mastermindgroepen om, met de juist geformuleerde vraag, jouw doelstellingen te behalen!

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


  • Ik merk dat ik vooral ‘s ochtends intenties zet voor wat ik die dag doe. Wat wil ik met met mijn activiteiten en acties voor die dag bereiken. En ‘s avonds kijk ik terug. Waar ben ik dankbaar voor? En vooral hoe gemakkelijk is het gegaan?
    Stefan​ en Marja dank jullie wel voor jullie waardevolle aanvulling voor mijn dagelijkse vragen.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

    >