fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

december 16, 2020

PURPOSE- PASSIE-PLAN

“Iedereen die het doel wil bereiken wat hij/zij voor ogen heeft, bij welke onderneming dan ook, moet bereid zijn om zijn ‘schepen te verbranden’ en alle wegen terug af te kappen. Alleen door dit zo te doen kun je er zeker van zijn dat je die gemoedstoestand volhoudt die bekend staat als ‘A BURNING DESIRE TO WIN’, die essentieel is voor succes.
(Vertaald uit het boek Think & Grow Rich)

Als je Napoleon Hill’s boek “Think and Grow Rich”, nog niet hebt gelezen, dan raad ik je aan dat snel te doen. Het is een essentiëel boek voor elke ondernemer of voor iedereen die grote dingen in zijn leven wil doen. In zijn boek belicht Hill drie duidelijke ingrediënten die nodig zijn voor succes:

 1. Een goed gedefinieerd doel. (Purpose)
 2. Een brandend verlangen. (Passie)
 3. Een duidelijk plan. (Dat dus)

De meesten van ons kunnen wel definiëren wat onze passies zijn. Wat we graag doen. Wat ons inspireert en opwindt. En we kunnen ook best plannen maken.

Maar we worden bij de eerste stap al getackeld. Ons doel definiëren. Wat wil je doen? Hoe wil je bijdragen? Welk verhaal wil je vertellen? Welke nalatenschap (legacy) wil je achterlaten?

Om deze vragen te beantwoorden, moet je jezelf echt kennen. Het vereist doelbewuste besluitvorming. Het vergt lef en onwrikbare moed. Het definiëren van je doel is lang niet zo gemakkelijk als het klinkt.

Het is gemakkelijk om te weten wat je niet wilt. Het is veel, veel moeilijker om te beslissen wat er echt toe doet.

Maar als je door het leven wandelt, alleen wetende dat je niet wilt wat je nu hebt, zal je uiteindelijk nooit op de bestemming aankomen waarop je krijgt wat je wilt.

Napoleon Hill noemt de volgende obstakels als de belangrijkste oorzaken van falen:

 • Gebrek aan een duidelijk omschreven doel in het leven.
 • Uitstelgedrag.
 • Gebrek aan persistentie (niet afmaken wat je start)
 • Gebrek aan macht om een beslissing te maken en hieraan vast te houden.
 • Overweldigende angst
 • Verkeerde selectie in een partner / relatie
 • Voorzichtigheid
 • Verkeerde selectie van je roeping / carrière
 • Niet-onderscheidende uitgaven vanwege angst voor armoede.
 • Raden in plaats van denken (handelen op basis van mening in plaats van feiten)

Al deze punten verwijzen terug naar het goed gedefinieerde doel ( je purpose). Zodra je zeker weet wat je wilt bereiken en wat je gaat bereiken, staat helemaal niets je in de weg.

Wanneer ik praat met mensen over hoe wij (Marja en Stefan) zijn  gekomen tot waar we vandaag staan als ondernemers, delen we met hen hoe we onze doelen hebben bepaald. Ons doel is niet om seminars te organiseren of trainingen te geven, of mensen te coachen. Het is niet om facturen te verzenden of e-mails te beantwoorden.

Ons doel is om met elkaar de wereld te transformeren. Of iets minder hoogdravend; bij te dragen om mensen dié stappen te helpen zetten zodat zij ook hun bijdrage aan de wereld tot stand kunnen brengen.  Ons doel is om iedereen die wil luisteren te inspireren en motiveren, om te bereiken wat ze willen, persoonlijk of professioneel. Ik geloof dat we een verschil kunnen maken. Ik geloof dat de enige manier om je echt voldaan te voelen, is door bij te dragen aan iets dat groter is dan jezelf.

Nadat Stefan zo’n 16 jaar geleden zijn doel had vastgesteld, werkte hij achteruit om dat doel in een winstgevend plan om te zetten. ( Heel veel mensen in contact brengen met het gedachtegoed van Tony Robbins, hen als het even kon meenemen naar zijn seminars, zodat zij een transformatie in hun leven konden bewerkstelligen). Zijn bedrijf Succesgids is daar het product van. Momentum Mastermind is daar, vanuit diezelfde visie, later uit voortgekomen.

Dus als je je afvraagt wat je doel is, doe dan een stap terug en denk na over het grote geheel. Denk niet op een micro-niveau van ‘wat mijn dagelijkse taken moeten zijn’: denk holistischer na over het leven en de erfenis die je wilt opbouwen. Wees daarin niet bescheiden. Denk groot. Droom groter. Zoals Napoleon Hill zegt:

Als je geen grote rijkdommen in je verbeelding ziet, zul je ze ook nooit op je banksaldo zien.”

Doel. Passie. Plan. De drie sleutels tot succes. Begin met stap één. Het enige dat je tegenhoudt, is jezelf. En er is geen betere tijd dan nu.

Wat is jouw doel?


Planning, doel en plannen

Sommigen van ons besteden veel tijd aan het nadenken over het plan voor ons leven en de manier waarop ons leven zullen plannen. We geven prioriteit aan het plannen van ons leven en vergeten dat we ook nog in het NU lekker mogen leven. Het gekke hieraan is dat we denken dat als we weten hoe ons leven zal lopen, dat we het ook nog kunnen realiseren. Zo werkt het meestal niet.

Planning is belangrijk, maar als het gaat om ons plan voor het leven, zullen we nooit succesvol zijn in de plannen die we bedenken als we niet eerst ons doel (purpose) ontdekken, dat voortkomt uit het verkennen van onze passies.

Iedereen wil een plan; Ik ook. Dit is de beste manier die ik heb ontdekt om te beginnen met plannen voor wat de toekomst gaat brengen.

Stap één: ontdek je passies

We worden geboren als gepassioneerde mensen. Denk aan iemand die je kent die echt gepassioneerd over iets is: de manier waarop hun ogen oplichten, hun stem wordt verhoogd, hun spraak versnelt. Je kunt hun passie voelen. Gepassioneerde mensen doen wat ze kunnen om hun passie te delen met anderen.

Uit de lessen die wij bij de Wisdom school in India hebben geleerd is ons bijgebleven dat een mens geluk vind door groei; door zich doorlopend te ontwikkelen. Als groei stagneert doet dat iets met ons gevoel van welzijn.

Wij zijn van nature geneigd om de dingen te vinden die ons beroeren. We willen ondernemen met hart en ziel, we willen er zijn voor onze naasten en  we willen de oorzaken van problemen onderzoeken en oplossen. Vooruitgang, inclusief alle bergen en dalen op de weg, brengt ons tot leven. We worden happy door uit te vinden waar we gepassioneerd over zijn dit na te jagen en er diep in te duiken, wat het ook is.

Stap twee: Je doel verfijnen

Door alles wat we hebben meegekregen in de verschillende lessen van de beste leraren ter wereld, is onze overtuiging dat iedereen wordt geboren met een gezonde dosis passie en is in staat om dit om te zetten in een gedefinieerd doel.
We zijn bijvoorbeeld zo verbonden met elkaar dat ieders doel is om te delen en te geven. Het maakt ons happy! We geven om en aan elkaar. We willen bijdragen aan de wereld. (met als kanttekening uit de psychologie: je zult eerst voldoende moeten hebben ontvangen, om in staat te zijn om te geven. Dat is een heel ander onderwerp, we gaan  voor dit artikel uit van de -over het algemeen- gezonde mens)

In aanvulling op dit universele doel, ben je misschien in het éne seizoen tot één ding geroepen en voel je je in een ander seizoen van het leven tot iets heel anders geroepen. Wat moeilijk kan zijn, is om te verfijnen wat je doel voor nu is. Soms kan je misschien niet zien hoe je je huidige omstandigheden kunt gebruiken om je bijdrage te leveren aan ‘de mensheid’, en soms ben je misschien gefocust op de lange termijn die je visie zou kunnen belemmeren over wat je op dit moment zou moeten doen.

Wat je moet doen, is kijken naar wat je passies zijn. Als je terug kijkt op je leven tot nu toe, zullen verschillende dingen en gebeurtenissen je naar je passie leiden. Maar het maakt niet uit wat het is, je moet je concentreren op hoe je die passie kunt nastreven en die happiness tot volle glorie brengen in het proces.

Waar je merkt dat je passies kruisen met het bijdragen aan de levens van anderen, zal je je doel vinden (voor nu of zelfs voor het leven).

 

Stap drie: Plan in het zand

Ergens heb je misschien het gezegde wel eens voorbij horen komen: ‘Giet je doelen in het beton maar zet je plannen in het zand’. Door je plannen in het zand te zetten kun je dromen en visualiseren en daardoor mogelijke routes bedenken om te nemen, zonder dat je je op bepaalde details hoeft te concentreren. Door je plannen in het zand te zetten, houden we flexibiliteit en is er ruimte om een deel over te laten aan onderweg op ons pad komt.

We zullen bereid moeten zijn om verandering en flexibiliteit in ons leven te accepteren. Maar we zijn ook nu ook weer niet bedoeld om volledig zorgeloos door het leven te fladderen. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen het plannen van elk detail van je leven en ons geen zorgen te maken over wat morgen zal brengen.

 

Wanneer je serieus aan de slag gaat met de suggesties in dit artikel, dan zal je de doel vinden. Ookal is het een stapsteen naar het volgende onderdeel in je leven, dat je weer dichterbij je ‘sweetspot’ brengt. Just do it en vergeet niet van de reis te genieten!

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>