fbpx

by Marja Dettmer Momentum Mastermind

mei 25, 2022


Ik zit in onze serre, te genieten van de zon maar goed beschermd tegen de nog koude wind en harde wind van vandaag. Ik kijk uit over mijn tuin die behalve groen nu ook al heel veel mooie kleuren bevat.
De appelboom, een sierappeltje, is intussen uitgebloeid en ik zie al kleine appeltjes in wording.

Met het mooie weer van de voorgaande weken is het een drukte van belang geweest rond die boom. Het zoemende geluid gaf het idee dat de boom aan het zingen was,  met al die kleine vliegende beestjes. Van de bijen wordt ik heel blij, want die zorgen ervoor dat er veel appels aan de boom komen en ander fruit en groente kan oogsten later in het seizoen.
Bijen zijn intelligente beestjes, die nuttige dingen voor ons mensen bewerkstelligen.

Er zijn ook een paar  insecten waar ik de intelligentie nog niet van heb ontdekt. Neem nou een vlieg.
Ik ben namelijk niet alleen in de serre. Bij het raam in de hoek hoor ik een wanhopige strijd om leven en dood.

Een dikke bromvlieg verbrandt zijn laatste levensenergie in een poging om dwars door het HR++ glas te vliegen. Het onrustige, doordringende gebrom verraadt het pijnlijke verhaal over de strategie van de vlieg: Harder werken! Maar het werkt dus niet.

Zijn wanhopige inspanning biedt geen enkele hoop om te overleven.  Ironisch genoeg is deze strijd onderdeel van de valkuil waarin hij zo hard werken aan het vallen is. Het is schier onmogelijk voor de vlieg om er een succes van te maken en dus dwars door het glas heen te vliegen, door er maar hard genoeg tegenaan te fladderen. Door keihard en vastberaden te proberen zet dit kleine beestje zijn leven op het spel in een poging om zijn doel te bereiken.

Deze vlieg is gedoemd om te falen. Hij gaat dood op de vensterbank.

Een paar meter verderop, nog geen vijf stappen naar rechts, staat een raam open. In tien seconden vliegen kan dit insectenbeestje de vrijheid van de buitenwereld, die hij zo graag wil, bereiken. Met een fractie van de inspanning die het nu aan het verprutsen is, kan hij zich bevrijden van zijn zelf gecreëerde gevangenis. De doorbraak mogelijkheid is er, en het zou zó gemakkelijk zijn!

Waarom probeert die vlieg niet even een andere benadering? Iets radicaal anders? Hoe is hij in de situatie gekomen dat hij helemaal blind gaat voor de ‘vlieg jezelf dood strategie’? Waarom houdt hij vast aan het idee dat deze vastberaden inspanning de meeste kans op succes biedt? Welke logica is er om tot sterven aan toe een doorbraak te willen forceren met meer van hetzelfde?
Ongetwijfeld zal deze strategie heel logisch lijken voor de vlieg. Maar spijtig genoeg is het een idee dat hem om zeep helpt.

Harder proberen is niet noodzakelijkerwijs de oplossing om tot betere resultaten te komen. Het biedt mogelijk niet de echte uitkomst om te bereiken wat je wilt.  Soms is het zelfs een groot onderdeel van het probleem.

Als je al je pijlen richt op een doorbraak door harder dan ooit te proberen, dan zou je het wel eens kunnen dat je de kansen op succes juist vermoordt.

Hoewel mensen in potentie een stuk intelligenter zijn dan vliegen, zien we toch dat ondernemers zich vaak vastbijten in het harder proberen, zonder slimmere keuzes te maken.

Helemaal als ondernemer, is het van levensbelang om je (bedrijf) niet dood te vliegen tegen het raam. Maar als je keihard aan het werk bent. valt het niet altijd mee om andere benaderingen te bedenken.

We hebben allemaal blinde vlekken. We zien niet altijd waar de deuropening is. Het interessante bij mensen is dat we niet allemaal dezelfde blinde vlekken hebben. We kunnen daarom van levensreddende waarde zijn voor elkaar.

Daarom is een Mastermindgroep zo waardevol. even stoppen met keihard hetzelfde doen, en aan de ondernemers om je heen vragen welke openingen zij zien, die jou kunnen helpen de resultaten te bereiken die je wilt.

Wij zijn alweer aan het oriënteren op goed samengestelde Mastermind groepen om het komende jaar met elkaar aan de slag te gaan. Omdat niet elke fase van een bedrif dezelfde vraagstukken kent, hebben we ook een paar verschillende formats voor onze Masterminds.

Neem een kijkje in onze programma’s om hier meer over te weten te komen.
Deze pagina vertelt je alles over ons Mastermind programma
Of kijk hier voor meer info over het Board of Directors programma.

Wil je specifieker onderzoeken wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem contact op of plan een virtueel kopje koffie. Dan denk ik met je mee.

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>