fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

mei 23, 2024

Jong geleerd: Ondernemers skills krijg je niet kado!

Een business coach of ondernemerscoach kan je helpen groeien wanneer de coach deze groei ook zelf heeft meegemaakt. 


Mijn eerste ondernemers lessen

Toen ik 11 jaar oud was, begon mijn handelsgeest zich langzaam te ontwikkelen. Als kind uit de polder, en met ouders die totaal geen affiniteit hadden met handel, was dat best een dingetje. Maar gelukkig had mijn moeder wel iets met rommelmarkten.


Vrijheid en onafhankelijkheid

De Zwarte Markt, tegenwoordig bekend als de Beverwijkse Bazaar, was een paar kilometer van mijn ouderlijk huis gevestigd. Het was nog een vrij nieuw fenomeen destijds, en als kind mocht je gratis met je kleedje een plekje innemen in de immens grote hallen.

Ik nam mijn zusjes mee, het hoogpolige tafelkleed van mijn oma en ons afgedankte speelgoed. We kregen een plekje toegewezen en daar begon ons avontuur! Zitten en wachten tot er iemand iets wilde kopen. Zeggen wat je ervoor wilde hebben. Hoogstens een beetje heen en weer bieden: Ondernemen was kinderspel!

Mijn kleedje met oud speelgoed raakte hoe langer hoe leger, maar ik had een idee. Ik had een stuk of 7 tantes die wel wat spullen hadden die ik voor een marge kon verkopen. En zo geschiedde. Zonder het te weten maakte ik gebruik van het principe OPS: "Other Peoples Spulletjes"(Als alternatief voor OPM; Other Peoples Money, waar investeerders dol op zijn).

Jouw business verder laten groeien

De Zwarte Markt heeft me nog veel meer geleerd. Mijn tante had een bordje gemaakt: "Stoelen á fl 12,-". Ik snapte die "á" niet maar vond het al apart dat 4 stoelen maar 12 gulden zouden kosten! De koper deed of hij gek was toen ik me hardop afvroeg wat die "á" inhield. Dat wist hij natuurlijk heus wel maar maakte slinks gebruik van mijn onwetendheid en zijn grote mensen overwicht. Mijn tante was niet blij!

Deze les bleef lang nagalmen in mijn kinderbrein. Ik wilde het graag aan iemand anders vragen, maar durfde niemand aan te spreken in die enorme hal. Ik herinner me nog goed dat ik er lang boos over was op mijn tante en dacht: "Waarom had je me dat niet even uitgelegd??!"

Zo waren er nog duizend en één vragen waar ik als 'mini ondernemertje' tegenaan liep, zonder iemand met ervaring, geen peergroup of adviesraad bij de hand. Ik was het met vallen en opstaan zelf een beetje aan het uitvinden. En dat terwijl de markt vol stond met 'grote mensen' en kraampjes.


Sparringpartner en ondernemers begeleiden

De behoefte aan advies is van alle (leef)tijden. Wat je niet weet kan je voor een deel tegenwoordig opzoeken op een rechthoekig apparaatje. Maar van heel veel vragen weet je niet dat je ze moet stellen. En van veel kennis weet je niet dat je het (nog) niet weet. Van nog meer denk je misschien dat je het toch alleen moet oplossen.

MKB Mastermind staat voor jou klaar, zodat jij wél uitstekende ondersteuning kunt krijgen bij het ondernemen en het optimaliseren van je bedrijf.
In onze programma's krijg je toegang tot ervaren mentoren en een netwerk van gelijkgestemde ondernemers, waar je kennis, ervaring en ondersteuning kunt delen én ontvangen. Of je nu 60 duizend of 6 miljoen omzet.Business Coach & Strategist

Wil jij jouw ondernemersreis nog succesvoller maken en ontdekken of MKB Mastermind bij jou past? Laat het me weten door me een berichtje te sturen. 

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>