fbpx

by Marja Dettmer Momentum Mastermind

november 30, 2020

Je interne adviesraad:
De Mastermindgroep die je van binnenuit adviseert

Heb je ooit ergens mee geworsteld, waarvan je zei dat je niet wist hoe ermee om te gaan, en tot je grote verbazing precies tot het juiste antwoord kwam? Heb je ooit voor een extreme crisissituatie gestaan, eentje waar je wel voor de volle honderd procent op moest focussen, en je maakte ook precies de juiste keuzes en beslissingen om door- en voorbij de situatie te komen?

Heb je ooit voor een uitdaging of dilemma gestaan, dat je vrienden om je heen die je om advies vroeg te ‘druk’ of niet ‘geïnteresseerd’, waren, of ze gaven je suggesties waar je niks mee kon, waardoor je uiteindelijk zoiets had van: Aaaarrrgghh bekijk het maar, dan ga ik het zelf wel uitzoeken, en dat je dan precies dat deed?
Waarom al deze vragen? Omdat je hierdoor mag beseffen dat je meer capabel, competent, creatief, en mentaal scherpzinnig bent dan je jezelf realiseert, een heleboel meer.

Iedereen, echt iedereen heeft een ongekende bron van kennis en wijsheid tot zijn beschikking. Tijdens momenten van rust of meditatie kunnen mensen in contact komen met innerlijke bronnen en capaciteiten waarvan ze nooit wisten dat ze die hadden.

Als je je deze capaciteit eenmaal realiseert, en vertrouwt in het potentieel dat binnenin je ligt, kan je stoppen met hopen, wachten, dromen en afhankelijk zijn van de ‘wereld’ om je hulp en wijsheid te geven. Je kunt letterlijk naar binnen gaan en gerichte informatie en inzicht vergaren, dat altijd de precies juiste informatie is dat je nodig hebt. Het antwoord dat, als je het toepast, je precies geeft wat je nodig hebt, waarmee je een vraagstuk kunt overzien en/of  wat je impact kan versterken zodat je verder komt en je verder ontwikkelt.

Innerlijke wijsheid en innerlijke kracht: Je onderbewuste is je oneindige bron van vermogens

Betekent dit dat je nooit meer iemand van buiten hoeft te vragen om advies of hulp? Nee, je zult nog heel vaak anderen moeten vragen om meningen en inzichten. Dat is één van de beste manieren van groei.
Waar het om gaat is dat je kunt leren te vertrouwen en optimaal gebruik te maken van bronnen die je al in je hebt op dit moment. Je bent slimmer dan je je realiseert, en een heel wat meer on(der)bewust capabel dan je ooit hebt gedacht.

 • Je capaciteit om iets te begrijpen is veel groter dan je jezelf realiseert
 • Je capaciteit om precies de juiste mensen aan te trekken in je leven is groter dan je jezelf realiseert
 • Je capaciteit om beslissingen te maken is groter dan je je realiseert
 • Je capaciteit om onderwerpen door te denken, grondig te evalueren, en je onderbewuste doelgerichte inzichten en richting te laten geven is groter dan je jezelf realiseert
 • Je capaciteit om jezelf te ontstijgen, en een vraagstuk onder ogen te zien en te beheersen, en het nodige perspectief te vinden om  een plan of actie te implementeren- een plan voor succes- is groter dan je jezelf realiseert


Proces voor het gebruiken van je eigen wijsheid, capaciteit en creativiteit voor de antwoorden die je nodig hebt

Dit proces is gemakkelijk om te doen en geeft ongelooflijke resultaten. Dit zijn de stappen:

 1. Schrijf je vraag waar je een antwoord op zoekt, zo specifiek mogelijk op. Dit is de agenda voor je interne adviesraad.
  Bijvoorbeeld: Zoek je naar een titel voor je nieuwe boek? Welke persoon kan je inhuren voor ondersteuning bij een belangrijke opdracht? Hoe kan je in een show op radio en TV komen waarvan je weet dat je daarvoor kwalificeert en het je product of dienst de bekendheid geeft die je nodig hebt?

 2. Schrijf dit ene focuspunt op. Terwijl je dit doet, bekijk je het constant opnieuw. Als er ideeën bij je opborrelen; schrijf ze op. Vervolgens zeg je tegen jezelf (en meen het) ‘Nu draag ik de vraag over aan mijn interne adviesraad. Hun collectieve wijsheid en inzicht weet precies wat te doen en hoe het te doen.

 3. Zorg dat je in een rustige omgeving bent zonder afleiding. Ergens waarvan je zeker bent dat je niet wordt gestoord. Telefoon uit, makkelijk zittende kleding aan, en ga in een comfortabele houding liggen of zitten. Of het nu in je bed, luie stoel, op de vloer of de bank is, maakt niet uit. Als je jezelf maar comfortabel en op je gemak voelt,
  • Sluit je ogen rustig en neem drie l–a-n-g-e, d-i-e-p-e ademhalingen; rustig in via de neus en rustig uit via de mond
  • Stel je voor dat je een trap af loopt van zeven treden. En met ieder stap die je zet herhaal je het woord ‘d-i-e-p-e-r’ in je hoofd, om te zorgen dat je fysiek en mentaal steeds meer ontspannen wordt, iedere keer dat je een trede neemt.
  • Als je de onderste trede hebt bereikt, en je voelt de diepe en relaxte kalmte in je lichaam en hoofd, ben je er klaar voor.

 4. Nu betrek je je interne Mastermind groep. Stel je voor dat jullie rond een denkbeeldige ronde tafel zitten, en zie helder voor je dat er vier andere leden van je groep zijn aangeschoven. Je kunt ze je voorstellen als echte mensen of als een soort ‘lichtwezens’. Ze mogen zelfs een persoon voorstellen die jij koppelt aan deze kwaliteit. Neem wat tijd om de vier om beurten hartelijk te begroeten en welkom te heten. Bij je zitten;
  • Je nieuwe ideeën directeur
  • Wijsheid en inzicht
  • Motivatie/ de wil om succes te bereiken
  • Marketing en promotie

 5. Start de vergadering, Kijk de groep rond en voel de zelfverzekerdheid van een CEO. Vertel de groep waarom je ze bijeen hebt geroepen (b.v: “We zijn hier voor het bespreken en verkrijgen van gerichte inzichten inzake….”) En vertel ze dan helder de vraag die je hebt opgeschreven.
  Dan ga je langs ieder raadslid, en vraagt; bv “Wijsheid en inzicht, als je dit overweegt, wat zeg jij er van?’ Wacht rustig op een reactie. Soms krijg je meteen een openbarend antwoord, maar het kan ook zijn dat ze aangeven dat ze aangeven dat ze even wat meer denktijd nodig hebben, en er op terug komen.
  Hoe dan ook, je zegt ‘dankjewel’ en dan ga je door naar het volgende raadslid op de zelfde manier.
  Nadat je alle raadsleden hebt bevraagd, en hun reactie hebt erkend, neem een diepe ademhaling in en adem langzaam uit door je mond. Stel je dan voor dat je achterover leunt in je ronde tafelstoel, en ze als groep aankijkt terwijl zij met elkaar aan het discussiëren zijn over jouw vraag.

  Laat ze even gaan en vraag dan of ze nog op nieuwe ideeën gekomen zijn. Laat ze je antwoorden. Mogelijk ontvang je nog meer doelgerichte inzichten, of zeggen ze ‘we blijven er aan werken, en we komen er op korte termijn op terug met nog meer belangrijke en bruikbare informatie.

 6. Besluit je vergadering met een welgemeend ‘Bedankt allemaal!’
  Doe in gedachten de volgende affirmatie, en voel de betekenis krachtig in al je cellen; ‘deze groep geeft me waardevolle informatie, elke keer  als we samen komen. Ze hebben het beste met mij voor. En ze weten precies wat te doen, en  hoe het te doen. Ik ben nu volledig open om hun inzicht en aanwijzingen te blijven ontvangen.

 7. Neem opnieuw een lange diepe ademhaling door je neus, en adem langzaam uit via je neus.
  Nu ben je klaar om terug te keren naar je volle bewustzijn, dus stel je voor dat je weer naar de trap met de vier treden loopt en geef jezelf de opdracht dat je bij elke trede meer alert wordt en bij iedere stap meer in het hier en nu. Als je de bovenste trede hebt bereikt, open je ogen, neem een diepe ademhaling in, en rek je heerlijk uit.

 8. Pak nu pen en papier en schrijf alle informatie op die je hebt ontvangen. Neem hier je tijd voor, en laat hun suggesties en aanwijzingen bij je opkomen terwijl je blijft schrijven.

 9. Als je alle gerelateerde info hebt opgeschreven die je groep heeft aangereikt is het tijd voor de volgende belangrijke stap: Organiseer deze informatie in een implementatieplan. En dan, stap voor stap, begin je met het toepassen, doen en/of  uitvoeren ervan zoals je innerlijke Mastermind je heeft gezegd.

De stroom van inzichten zal blijven komen

Ideeën en inzichten zullen zeker blijven opkomen, soms uit het ‘niets’, soms op de gekste plaatsen (b.v. tijdens het boodschappen doen, onder de douche, tijdens het sporten, eten of aan de telefoon, enzovoort). Daarom is het goed om altijd een klein notitieboekje bij je te hebben, of je telefoon, om zodra je kunt het nieuwe inzicht die je hebt ontvangen, op te schrijven.

Tot slot nog wat tips en tools

Als je dit proces doet, wees altijd geduldig en vol positieve verwachting richting je interne Mastermind. Het helpt niet om ze te forceren met een “kom op, jullie kunnen toch wel een beetje opschieten..”, en de druk opvoeren.  Dan komt er niet zoveel van terecht. Blijf ze volgens de richtlijnen hierboven benaderen, met respect.

Als je eenmaal het juiste, toepasbare antwoord hebt ontvangen (en het succesvol hebt toegepast), dan kan je je adviesraad bijeen roepen voor een andere behoefte of vraag die je hebt. Gebruik gewoon elke keer dit exacte format. En weet dat hoe meer je dit proces toepast, het elke keer krachtiger, vruchtbaarder en bruikbaarder wordt voor je!

Tot slot, mocht je brein dit proces nog niet zo gemakkelijk toelaten, dan heb je mogelijk om te beginnen behoefte aan externe gids die je door het proces heen leidt. Je kunt iemand vragen je door het proces te leiden, bijvoorbeeld iemand die je kent die een NLP practitioner heeft afgerond. Met die opleiding heb je de basis al voldoende om het bovenstaande script toe te passen.
Wanneer je je brein grondig wilt trainen, ga op zoek naar een professionele hypnotherapeut die je leert om stap voor stap zelfhypnose toe te passen, zodat je contact met je interne adviesraad, je intuïtie en je lichaamsbewustzijn wordt versterkt.

Wil je ook in ‘3D’ een minstens even krachtige Mastermind groep om je heen, dan kan dat natuurlijk!
Het bovenstaande proces werkt uitstekend in combinatie met- en als voorbereiding op de Mastermind bjeenkomsten. Je zult merken dat het één het ander versterkt en je zult sneller je gewenste resultaten bereiken.

Zorg er wel voor dat je in een Mastermind groep plaatsneemt met toegewijde professionele leiding, zodat jij en andere deelenemers volledig op jullie bedrijven kunnen richten en geen afleiding hebben van bijkomstige organisatie. 

Toch graag een externe Mastermind groep?

Niet geheel toevallig vind je goed georganiseerde, inspirerende Momentum Mastermind groepen op verschillende plekken in Nederland. 
Wanneer je als ondernemer en als bedrijf verder wilt ontwikkelen, is een Mastermind groep een goed hulpmiddel.


Maak eens een afspraak voor een vrijblijvend virtueel koffiemomentje om te bespreken wat zo’n groep voor jou kan betekenen. 

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>