fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

maart 10, 2022

aquisitie

Wat doet een accountability partner en waarom is dit zo belangrijk?

Al eens van de term accountability partner gehoord? Ondernemen kan af en toe best eenzaam en tegelijkertijd overweldigend zijn. Op die momenten is een accountability partner precies wat je nodig hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je véél sneller je doelen behaalt als je ze uitspreekt. En daarvoor is die accountability partner.

In dit artikel lees je antwoorden op de belangrijkste vragen ‘Wat doet een accountability partner?’ en ‘Wat levert een accountability partner op?’.

Wat doet een accountability partner?

Een accountability partner is iemand die je verantwoordelijk houdt voor de doelen die je stelt. De doelen zijn helder en haalbaar op korte termijn en leiden uiteindelijk tot het grotere doel van jouw bedrijf dat je voor ogen hebt. Door doelen hardop uit te spreken en door betrokkenheid te creëren met anderen, is de kans dat doelen behaald worden aanzienlijk groter.

Vergelijk het met een sportmaatje: door samen te gaan, gá je tenminste. Als je alleen met jezelf een afspraak maakt om ‘morgen echt te gaan sporten’, is de kans veel kleiner dat je gaat. Zo werkt het ook op zakelijk vlak.

Door tussentijds bij elkaar ‘in te checken’, houd je elkaar scherp en verdwijnen de doelen niet naar de achtergrond. Geen excuses meer.

Waarom is een accountability partner zo belangrijk?

Laten we eerlijk zijn: het ondernemende leven is druk. In de waan van de dag word je geleefd, schuiven bepaalde taken naar de achtergrond of verlies je je motivatie. Met behulp van een accountability partner zorg je ervoor dat je ook aan je business werkt, in plaats van alleen in je business.

Juist door hier momenten voor te creëren plus daarbij af te spreken wanneer je dit voltooit, heb je met een accountability partner de juiste stok achter de deur. Zeg maar ‘dag’ tegen dat eindeloze uitstelgedrag. Het is tijd voor actie. Oók als je even geen motivatie hebt.

Door iedere week op een vaste dag en tijdstip af te spreken, worden de accountability momenten een vast onderdeel van je week, waardoor het steeds meer in je systeem zit om naar de doelen toe te werken.

Wat spreek je af met een accountability partner?

Allereerst bespreek je zakelijke doelen die nodig zijn voor jouw onderneming. Maar naast de business doelen is het ook geen slecht idee om persoonlijke doelen te benoemen, mits je die hebt. Hoe beter je persoonlijk in je vel zit, hoe makkelijker jouw doelen op zakelijk gebied zijn. Denk bijvoorbeeld aan doelen zoals lezen of meer momenten van rust inplannen.

Nieuwe doelen opstellen

Maak je doelen zo concreet mogelijk. ‘Meer aan mijn business werken’ is niet concreet genoeg. Op welke dag doe je dat? En hoeveel uur? Dat geldt ook voor ‘aan een cursus beginnen’. Wanneer ga je starten? Hoeveel tijd besteed je daar aan?

Door je doelen zo helder mogelijk te formuleren, is het makkelijker om hiermee aan de slag te gaan én om ze te monitoren.

Behaalde (en niet-behaalde) doelen doorspreken

Naast het bespreken van de nieuwe doelen, neem je ook de acties van de week daarvoor door. Zijn de doelen behaald? Wat ging er goed en wat ging er minder goed? En waar lag dit aan? Herken je bepaalde patronen in bijvoorbeeld uitstelgedrag?

Door stil te staan bij je weken en je doelen, word je je bewust van de manier waarop je je doelen aanpakt. Door hierop te reflecteren zie je waar de verbeterpunten liggen.

Wat levert een accountability partner op?

Buiten het feit dat je de taken op korte termijn af kunt vinken, kom je stap voor stap dichterbij een groter doel. Je zit in een mastermind groep waarin je een helder en concreet businessplan voor de toekomst hebt opgesteld.

Maar groei vindt niet ineens plaats. Groei kost tijd, ruimte en energie. Bovendien wordt je met een accountability partner sneller bewust van je vorderingen dan zonder.

Concreet levert een accountability partner het volgende op:

  • Verhoogde productiviteit
  • Motivatie & discipline om je doelen af te ronden
  • Groei van je bedrijf en als ondernemer in het grotere geheel

Buiten de voordelen die het voor jezelf oplevert, leer je natuurlijk ook veel van elkaar. Iedereen werkt anders en heeft andere prioriteiten, maar juist door dit met elkaar te delen, krijg je ook andere inzichten. En wie weet kun je dat in een volgende fase in je eigen business toepassen.

Merk je dat je in een mindere flow zit? Trommel je accountability partner (online) op voor een peptalk en zeker weten dat jij binnen no time weer productief bezig bent.

Is een accountability partner iets voor jou?

Vaak zijn we zo ‘alleen’ bezig, met onze eigen struggles, doelen of voornemens, dat we vergeten om hulp in te schakelen. Maar dáár ligt de kracht van een accountability partner: het hóéft niet alleen. Juist niet. Samen sta je sterk en ga je sneller vooruit.

Wil jij je doelen ook week na week afstrepen? Kun je wel een accountability partner, een businesscoach of een misschien wel een combi binnen onze Mastermind groep gebruiken?

Neem contact op.

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>