fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

juni 10, 2021

Zit je op de passagiersstoel of zit je achter het stuur van jouw eigen leven? – Liza

Één van de meest voorkomende mythes als het gaat over perfectionisme is: 
“Perfectionisme is een kwaliteit”. Maar is dat wel écht zo?

Op het moment dat je last hebt van perfectionisme ben je doorgeschoten in een
aantal kwaliteiten die je van nature al in je hebt. In de basis zijn dit hele mooie kwaliteiten, maar op het moment dat je daarin doorschiet, trap je in een valkuil.

Sommige ondernemers die we tegen komen zeggen: “Ik ben een perfectionist”, maar wat voor effect heeft deze belemmerende overtuiging op hun dagelijks leven en onderneming?

In het gesprek met Liza van der Veeken van The Resetter hebben we dé 5 stappen om te transformeren van controlfreak naar LEF-wijf (of LEF-man) voor je op een rij gezet.

Liza is een gepassioneerde, energieke en liefdevolle moeder, coach en ondernemer die levens verandert. Ze heeft tevens een achtergrond als verpleegkundige in de psychiatrie. Uit eigen ervaring leerde zij dat de last van perfectionisme niet alleen doorwerkt in je carrière, maar ook in je privéleven. Met een burn out én een post-natale depressie tot gevolg. Ze is tot het uiterste gedreven, niet alleen door perfectionisme, maar ook door goedbedoelde tips en adviezen van anderen, die het alleen maar erger maakten.


Je kunt perfectionisme herkennen aan het doorschieten van een kwaliteit in bijvoorbeeld de volgende eigenschappen:

 • Van een sterk verantwoordelijkheidsgevoel naar teveel hooi op je vork
 • Van behulpzaamheid en voor anderen klaar staan naar jezelf volledig wegcijferen
 • Van nauwkeurig werken tot alles in de (pietluttige) details willen afmaken
 • Uitstelgedrag, om maar niet te hoeven ervaren dat het niet/nooit goed genoeg is. (Naar wiens maatstaven?)
 • Het willen voldoen aan de verwachtingen van anderen

Je hebt vast wel eens gehoord van de 80/20 regel. 80% goed genoeg; de overige 20% kost je 4x meer tijd, energie en aandacht dan de 80%.
Vraag jezelf daarbij af: verandert het de boodschap van bijvoorbeeld een mail of blog? Of ben jij de enige die het verschil zal zien?

Liza: “Perfectionisme is in de kern het tegenovergestelde van zelfliefde. Als je last hebt van perfectionisme heb je last van de angst om niet goed genoeg te zijn. Dat is dé angst – hoe je die zelf ook noemt – die aan perfectionisme ten grondslag ligt.
Het haaks tegenovergestelde is dat je jezelf goed genoeg vindt en van jezelf houdt.
Dus dat is de switch die je mag maken van controlfreak naar lefwijf”.

Dit zijn de 5 stappen die je kunt zetten om die transformatie te maken: 

Stap 1: Bewustwording

Voor iedere verandering die je wilt doormaken is bewustwording de allereerste stap en erg belangrijk om überhaupt iets te kunnen veranderen. Neem de regie! Heel vaak nemen we niet de verantwoordelijkheid over ons eigen leven. Als je last hebt van perfectionisme ben je geneigd jouw leven te leiden volgens de adviezen van anderen. Bijvoorbeeld normen vanuit je opvoeding of je opleiding.

We staan er eigenlijk maar heel weinig  bij stil of we wel gelukkig zijn met de keuzes die we hebben gemaakt op basis van die externe normen en het leven wat we daardoor leven. Om de transformatie te maken mag je daar allereerst bij stil staan.

 • Hoe staat het er eigenlijk voor?
 • Op een schaal van 0-10: hoeveel last heb je er van?
 • Op welke manieren uit zich dit dan?
 • Op welke vlakken?
 • Waar ben je niet blij mee?

Dit kan best confronterend te zijn, maar deze confrontatie is wel nodig om stappen verder te kunnen zetten.

Stap 2: Stel doelen en houd focus
Sta bij deze actie stil wat je hier wilt uithalen voor jezelf en wat je wilt overbrengen naar de ander.

 • Wil je dat je, bijv. bij het maken van een marketing email , hier met meer energie uitkomen, dan dat je erin ging?
 • Wil je dat jouw klanten jouw kernboodschap begrijpen?
 • Neem je genoegen met goed genoeg, of wil je dat het allemaal 100% perfect is?
 • Wil je de mail 10x opnieuw schrijven of wil je straks ook nog iets anders afmaken, of meer tijd hebben voor het gezin?

Focus op wat je wilt, focus niet op wat je niet wilt!

Het hoeft niet perfect: mensen connecten vaak met echtheid en -helemaal in deze tijd- snakken mensen naar verbinding. Niemand is perfect en er mogen foutjes in zitten. Gun jezelf die ruimte!

(Hilarisch detail: In onze vorige mail, waarin de de video met je deelden, stond maar liefst 2 keer het woord perfectionisme verkeerd gespeld. (Serieus, dat IK daaroverheen gekeken heb!!)  De rasperfectionisten zagen dat natuurlijk meteen: We kregen er zelfs emails over! ;-D)

Stel doelen over wat jij belangrijk vindt: kies voor wat jij wilt en goed voelt!
Respecteer je eigen grenzen en geluk!

Stap 3: Creëer een ijzersterke mindset
Geef niet op bij tegenslagen, maar zet door! Geloof in jezelf!
Zeg jij wel eens:  “ik ben een perfectionist”? Laat dit los en zie dit als gedrag, zodat je ruimte creëert voor jezelf om iets anders te kunnen en mogen geloven. Je mag stoppen met vechten tegen alles waar je tegenop ziet, tegen je angsten, tegen alles waar je over twijfelt of onzeker over bent. Druk deze gevoelens niet weg, negeer deze gevoelens niet maar zie ze voor wat ze zijn: emoties. 


Liza heeft een mooie metafoor voor het houden van controle.
Wanneer je zand in je vuist probeert vast te knijpen (vasthouden) zal je zien dat dit wegglipt tussen je vingers. Je verliest dan de controle; dat is ook zo met emoties. Zo is het dus met krampachtig bezig zijn met ‘niet voelen’. Op het moment dat je je hand minder krampachtig houdt zal je zien dat wanneer je het ruimte geeft er ruimte bij komt voor iets nieuws. Onderzoek je angst en doorbreek deze!

Stap 4: Wees lief voor jezelf
Zorg goed voor jezelf. Dit gaat dus al over een slok water nemen wanneer je dorst hebt.
We zijn vaak zo streng voor onszelf, maar wat nou als je dat wat je tegen jezelf zegt, tegen je beste vriend(in) zegt? Zorg dat je ook lief voor jezelf bent, net als je voor je beste vriendin bent. Als je merkt dat je kindjes moe zijn, leg je ze in bed. Als jij toe bent aan ontspanning, plan dit dan ook in!

 • Hoe zie je jezelf als je jezelf ziet in de spiegel?
 • En hoe zou je jezelf willen zien?
 • Stel jezelf ook de vraag: wat kost het als ik nu pauze neem of stop? En wat levert het je op?

Stap 5: Onderneem “slimme” actie!
Zo ontzettend belangrijk! Je hoort sommige mensen nét iets te vaak zeggen: “dat weet ik allemaal al”.
Maar is dat ook zo? Weet je het in je hoofd, of voel je het in je hart?
We kunnen denken dat we iets weten, maar op het moment dat je je er niet naar gedraagt, weet je het eigenlijk niet. Als je geen stap zet, gaat er niks veranderen.

Je moet helemaal niks. Doe het op een manier waar jij je goed bij voelt en waar jij van kunt genieten. Doe je het een dag niet, omdat je daar geen behoefte aan hebt dan is dat helemaal OKÉ. Maar weet dan wat je nodig hebt om die draad weer op te pakken.

Zorg dat je gelukkig wordt in het NU, in plaats van dat je maar doordraaft om iemand anders gelukkig te maken. Start met 1 ding waar je echt behoefte aan hebt. Kies wat bij je past!

Klim uit de valkuil terug naar je kwaliteiten en laat de belemmerende overtuiging “ik ben een perfectionist” los.

Dat zorgt ervoor dat je business sneller groeit!
Veel ondernemers hebben last van het graag allemaal zelf willen doen en oplossen;
Kijk ook eens naar het uitbesteden van werkzaamheden en weeg voor jezelf af wat het kost, maar ook wat het oplevert! (er zijn echt mensen die raad weten met die taken die jij liever niet doet én ze worden er nog blij van ook!

Je kunt met veel meer plezier en effectiviteit ondernemen. Niet alleen in je bedrijf, maar ook in je privé situatie ga je hier de vruchten van plukken.

Je creativiteit wordt groter wanneer je zelf relaxter bent én dat is ook precies de authenticiteit waar jouw klanten op afkomen!

 

Wil je na deze 5 stappen een doorbraakgesprek plannen met Liza?
Dat kan via www.theresetter.nl

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>