fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

april 21, 2021

Je zult het ermee eens zijn dat het niet gemakkelijk is om een bedrijf te starten, en dat het nog veel moeilijker is om er één succesvol te runnen. Wanneer je bedrijf vastzit of zich op een kruispunt bevindt en je niet zeker weet welke stappen je moet nemen, is een Mastermind voor kleine bedrijven misschien wel dé professionele oplossing die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Aangezien er voor een professioneel geleide groep altijd een investering wordt gevraagd, wil je er ook zeker van zijn dat het de moeite waard is om erin te investeren. Hier zijn enkele belangrijke redenen om deze kosten te rechtvaardigen die je maakt  maken wanneer je aansluit bij een Mastermindgroep


# 1. Hulp bij het verduidelijken van jouw échte doelen
Het is vaak gemakkelijk om te denken dat je weet wat je echt wilt, maar in werkelijkheid wordt je gedreven door externe krachten. Je omgeving, vrienden, familie en collega’s, kunnen je bijvoorbeeld tot een bepaalde denkrichting aanzetten en dit drijft jou onbewust om keuzes te maken op basis van de verwachtingen van je omgeving, in tegenstelling tot wat echt goed is en voelt voor jou. 

Met de hulp van het voorbereidend traject van Momentum Mastermind kun je achterhalen en verhelderen wat je echte doelen zijn. Wanneer deze doelen vanuit het diepst van je hart komen, zal je in je  element zijn en zal je bedrijf goed gedijen omdat het afgestemd is op wat je echt wilt, nodig hebt en verlangt. Met andere woorden, de uren die je doorbrengt, zullen helemaal niet voelen als werken.


# 2. Je focus houden
Wij kennen jouw situatie niet, maar de meeste eigenaren van kleine bedrijven die we kennen, bruisen van de ideeën over de dingen die ze graag zouden willen doen. Het probleem is dat als je te veel dingen najaagt, je ze waarschijnlijk niet de gewenste mate van kwaliteit zult bereiken.

Hier komt een Mastermindgroep om de hoek kijken. Ze fungeren als jouw kompas en houden je gefocust op de doelen die jij als de belangrijkste hebt geïdentificeerd. Met deze laserfocus kan jij je bedrijf naar hoogten brengen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Dat alleen al is meer dan waar voor het geld dat je investeert om in die Mastermind te stappen!


# 3. Hulp bij het identificeren van je blinde vlekken
Er wordt gezegd dat de grootste vijand van elk (klein) bedrijf de ondernemer zelf is. Dit komt doordat de zwakke punten van die persoon de zwakke punten van het bedrijf worden, en ze kunnen uiteindelijk leiden tot het falen van het bedrijf.

Als je bijvoorbeeld overhaaste beslissingen neemt tijdens het aannemen of ontslaan van werknemers, kan die blinde vlek je groei tegenhouden omdat je altijd het verkeerde team inhuurt, en je ongeduld zal ertoe leiden dat je waardevolle teamleden verliest. Zonder een goed team staat je bedrijf op een tikkende tijdbom!

Wanneer je een Mastermindgroep om je heen hebt, zullen zij je helpen je blinde vlekken te identificeren en met je meedenken hoe je die hiaten kunt dichten. Naarmate die hiaten worden gedicht, neemt de kans op succes van je bedrijf aanzienlijk toe.


# 4. Hulp om buiten de gebaande paden te denken
Bedrijven hebben vaak succes door gewone dingen op een ongebruikelijke manier te doen. Het probleem is dat mensen de gewoonte hebben om vast te blijven zitten in een stramien van gewoontes, en die gewoontes kunnen snel de ondergang van je bedrijf worden.

De realiteit is dat je in het leven óf groeit óf sterft. Hetzelfde geldt voor je bedrijf. Als je je op je gemak voelt, kom je op een punt waarop je niet langer groeit omdat je gezellig in je comfortzone zit.

Een Mastermindgroep voor kleine bedrijven zal je uit je comfortzone halen, aangezien groei buiten die comfortzone te vinden is. Door dit te doen, zal de groep je een duwtje in de rug geven en je begeleiden om buiten de gebaande paden te denken, zodat jouw onderneming wél echt opvalt en slaagt.

GERELATEERD: Kies je pad: je eigen bouwen versus wachten om geplukt te worden


# 5. Je verantwoordelijk houden voor je toezeggingen
Van alle dingen die je mag verwachten van een Mastermind, staat het hoog in het vaandel om je verantwoordelijk te houden voor het bereiken van je doelen. Je kunt alles plannen wat je wilt, het beste bedrijfsplan ter wereld maken of zelfs het meest ideale stuk onroerend goed voor je bedrijf veiligstellen. Er gebeurt echter niets totdat je echt aan het werk gaat.

Je Mastermindgroep zal deze reis met jou samen maken en je ‘bij elke stap’ vragen om verantwoordelijkheid af te leggen. Dit is een enorme hulp omdat het gemakkelijk is om níet te doen wat je moet doen om vooruit te komen, als er niemand is die over je schouder meekijkt. Met een Mastermind om je heen, wordt je verantwoordelijk gehouden voor de actiestappen en doelen die je selecteert om jouw bedrijf in de goede richting te sturen.

# 6. Het bouwt je zelfvertrouwen op
Als groeiende ondernemer zijn veel dingen nieuw voor je. Hoe vind ik het juiste personeel? Is dit het juiste moment om een ondermaats presterende werknemer te ontslaan? Krijg ik een goede deal van deze leverancier? Hoe selecteer ik de juiste accountant voor mijn bedrijf? Is deze strategie geschikt voor deze fase van mijn bedrijf? Al deze, en meer, vragen zullen op een bepaald moment door je hoofd gaan terwijl je jouw bedrijf opbouwt.

De Mastermindgroep zal een klankbord zijn voor alle ideeën en vragen die je hebt, en hun inzichten zullen je helpen om je vaardigheden en vertrouwen in je eigen vermogen om de juiste beslissingen te nemen te ontwikkelen.

Uiteindelijk zal je bedrijf slagen op basis van wie je wordt (tot wie je uitgroeit) terwijl je jouw ondernemende reis doorloopt. Naarmate je zelfvertrouwen toeneemt, zal je beseffen hoe waardevol je beslissing  om in een Mastermindgroep te stappen is geweest.

# 7. Biedt onbevooroordeelde inzichten
We hebben al gezegd dat een Mastermindgroep je helpt om je zelfvertrouwen op te bouwen, en een deel van de reden waarom dit gebeurt, is dat de groep je onbevooroordeelde inzichten geeft.

Om dit punt te illustreren, moet je bedenken hoe moeilijk het voor je partner of werknemer kan zijn om je de bittere waarheid te vertellen die je moet weten over de manier waarop jij je bedrijf runt. Je man of vrouw kan, met de beste bedoelingen, de waarheid achterhouden uit angst om je gevoelens te kwetsen, terwijl je werknemer misschien zwijgt om zijn baan te beschermen.

In je Mastermindgroep daarentegen zullen we het zeggen zoals het is, zodat je de realiteit onder ogen kunt zien en de nodige veranderingen kunt aanbrengen. Deze openhartige inzichten maken je uiteindelijk een betere eigenaar van je bedrijf, en succes zal volgen.


# 8. Hulp om meer geld te verdienen en te behouden
Het Masterminden is een investering en geen uitgave, omdat deze groep gelijkgestemde ondernemers je zullen helpen met tips om meer geld te verdienen en meer geld te behouden. De groep houdt constant je ogen gericht op de cijfers van je bedrijf. Hoeveel leads genereer je maandelijks? Wat is de brutowinst bij elke verkoop? Wat zijn je overheadkosten? Hoe kun je volgende maand meer leads converteren? Waarom zijn er zo weinig terugkerende klanten?

Door al deze vragen te stellen, helpt de groep je om een efficiënt bedrijf op te bouwen waarvan de winstgevendheid blijft groeien. Als de betrokkenheid van de Mastermind resulteert in de groei van je bedrijf in een tempo dat je nog nooit hebt meegemaakt, kan je dan in alle eerlijkheid zeggen dat het geen slimme investering is?

Je bedrijf zal groeien of krimpen, volledig op basis van wat jij doet als eigenaar van dat bedrijf. Het is daarom belangrijk dat je het goed dat je deelname aan een Mastermindgroep tot een topprioriteit maakt in 2021, zodat je weer kunt opbouwen na de klappen die je mogelijk in 2020 hebt opgelopen. Investeer eerst in jezelf door je aan te sluiten bij een groep van Momentum Mastermind en je hebt een stevige basis gelegd voor zakelijk succes in 2021!

Zelf ervaren? Kom naar één van onze kosteloze Meet&Share bijeenkomsten in Utrecht of Zaandam. Aanmelden kan hier!

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>