fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

juni 8, 2022

Onze Mastermind kan tot confronterende inzichten leiden….

Als je veel ondernemers begeleidt, schrik je je soms toch nog wel eens een ongeluk. In een Board of Directors bijeenkomst van afgelopen week schrokken we ons even lam. Inclusief de ondernemer die het betrof!

Iedere ondernemer heeft blinde vlekken, maar het uitstellen om de juiste cijfers aan te leveren kan je ook fataal worden.

Toen de cijfers inclusief de balans,  na vele maanden onduidelijkheid, eindelijk op tafel kwamen, bleek het er behoorlijk zorgelijk voor te staan: Een enorme kortlopende schuld en te weinig cashflow om dit op te vangen.

Het bedrijf was technisch failliet!

Dat kwam even hard binnen. En daar zit je dan met de vaste kosten van je pand, je systemen en je team. En daarnaast de benodigde voorinvesteringen om de huidige opdrachten te kunnen uitvoeren. 

Dat hou je niet lang vol: dat er geld bijgelegd moet worden om je bedrijf in leven te houden. 

Hoe gaan we daarmee om in onze Board of Directors groepen?

We moesten natuurlijk twee keer kijken om zeker te weten of de cijfers klopten. Tijdens de sessie zochten we naar oplossingen om zo goed mogelijk uit deze situatie te komen.

Kon deze ondernemer dit eerder weten?
Tja, je betaalt een accountant, en dan hoop je dat die je tijdig informeert. Helaas zien wij dat in de praktijk te vaak niet gebeuren. De meeste accountants en boekhouders richten zich op jaarcijfers. Jaarcijfers, die dan vaak ook nog eens ver na afloop van het betreffende jaar komen geven geen enkele stuurinformatie. Het is als in de achteruitkijk spiegel kijken. Met jaarcijfers kan je vaststellen dat je een goed of slecht jaar hebt gehad. Dat is goed om te weten, maar je hebt er dus niks aan op het moment dat je vol gas vooruit aan het gaan bent.

Zinvolle inzichten met dank aan de Mastermind groep

Waar heb je dan wel iets aan?
Je hebt maandcijfers nodig om te zien wat er werkelijk gebeurt, om tijdig bij te kunnen sturen. De cijfers vertellen het echte verhaal van je business.

En zijn manieren om te controleren of het verhaal dat je vertelt over je business (en de aannames die je maakt) ook werkelijk klopt.
Zelf de financiële thermometer kunnen lezen is daarom ontzettend belangrijk.

Dat leren onze deelnemers ook steeds beter in de Board of Directors groepen. Meedenken met andere ondernemers houdt je scherp, geeft je steeds weer nieuwe inzichten en maakt je een betere ondernemer!

Stuur jij je onderneming op basis van actuele financiële informatie? 

Onze ervaring is dat er bij de meeste ondernemers nog veel winst te behalen valt. Letterlijk en figuurlijk.

De ondernemer in kwestie heeft zich na de aanvankelijke shock uitstekend herpakt. Hij is aan de slag met de inzichten uit zijn sessie, om het onheil af te wenden.  Een paar dagen later kon hij ons al berichten dat hij met dank aan de aangereikte oplossingen de eerste belangrijke stappen heeft gezet om het probleem onder controle te krijgen. 

Halleluja! Wat een opluchting. 


De werkelijkheid is natuurlijk dat hij er nog lang niet is. Je lost een bijna faillissement niet op in een weekje. Maar deze ondernemer gaat het voor elkaar krijgen om van zijn bedrijf weer een gezonde business te maken!

Zo heeft deze Mastermind groep bijgedragen aan het voortbestaan van dit bedrijf

Wanneer onze deelnemers starten in de Board of Directors, is het zéker nog geen eis om je financiën door en door te begrijpen. Dat leren we gaandeweg. Stap voor stap wordt duidelijk hoe waardevol het is om de cijfers er bij te pakken in je overwegingen en de keuzes die je hebt te maken. 

Door de super heldere uitleg die Stefan altijd weet te geven, leren we steeds meer over het lezen van onze ‘dashboards’. Meer dan eens geven deelnemers aan er steeds meer feeling mee te krijgen en we zien dat terug in hun resultaten. 
Door de unieke mix van persoonlijke begeleiding en coaching in combinatie met  de groepsdynamiek van de Mastermind groep (of Board-groep) komt iedere ondernemer uit de sessies met ongekend waardevolle inzichten. 

Wil je meer weten over het Board of Directors Programma? Kijk dan hier of vraag een kennismakingsgesprek aan:

Vind je jezelf of jouw bedrijf nog een beetje te klein om zo intensief met de financiële kant van de business aan de slag te gaan? Bijvoorbeeld omdat je een eenmanszaak hebt, ZZP-er bent of nog in de opstartfase van je bedrijf.. óf je hebt vooral veel behoefte aan een groep gelijkgestemde ondernemers, dan zijn er ook andere Mastermind programma’s: laten we eens sparren over de beste match voor jou!

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>