fbpx

by Marja Dettmer Momentum Mastermind

oktober 22, 2022

Waarom je een advocaat van de duivel nodig hebt in je bedrijf!


Advocaat van de Duivel: 
“Iemand die argumenten voor een tegenovergesteld standpunt geeft”;
Iemand die een tegengestelde mening biedt ter wille van de discussie over een bepaald onderwerp”


Mensen houden over het algemeen erg van harmonie. Voor de mensen die een natuurlijke neiging hebben om advocaat van de duivel te spelen is dat niet altijd gemakkelijk, waardoor ze zich soms geremd voelen om hun gedachten openlijk te delen. Toch hebben we die meningen hard nodig om te groeien.

Voor degenen die het van nature goed afgaat om de advocaat van de duivel te spelen, ik denk dat je iets heel belangrijks doet. Iets waar anderen veel van kunnen leren. Helaas hebben mensen soms de neiging om over te komen alsof ze tegendraads zijn, of onruststokers, of alsof ze de boel opruien. En misschien zijn ze dat wel. Misschien is dat wel het punt waardoor we allemaal betere resultaten zullen behalen.

Want dit gedrag heeft een onmisbare functie voor elke ondernemer. Ze zorgen ervoor dat we even pauzeren en over iets nadenken vanuit een ander perspectief.

Het dwingt ons om naar het ‘wat als’-scenario te kijken. Datgene waar we eigenlijk liever niet naar kijken.  Wat ons hele plan in de war zou kunnen schoppen als we dat aandacht geven. Maar waar we later echt spijt van hebben dat we het niet hebben overwogen.

De drive, als we ergens enthousiast over zijn, geeft ons veel energie. Dat we dat liever niet laten verstoren. Dat is ook een heel begrijpelijke neiging. Sommigen van ons geloven iets te optimistisch in de law of attraction en willen zich niet laten remmen door mogelijke blokkades om te bereiken wat je hebt bedacht. Stom!

Het is als ondernemer goed om ergens vol voor te gaan. En we zijn er goed in. Je bedrijf is echter geen casino. Gokken kan je ondergang betekenen.

Zelf alle voors en tegens bedenken, in je energie van enthousiasme, dat valt niet mee. Daarom helpt een Mastermindgroep. Het helpt je om sneller de voors en tegens van je idee te zien en bespaart je daardoor veel tijd.

Om foute keuzes te voorkomen zullen we de neiging, om niet te willen kijken naar de tegenargumenten, moeten ondervangen.

Daar leveren de advocaten van de duivel als zorgzame waarschuwers een belangrijke dienst. Ze stellen ons die vragen die ervoor zorgen dat we even stilstaan en iets vanuit een andere hoek bekijken. Natuurlijk kunnen we een beetje geïrriteerd zijn omdat het meer tijd kost om dat te doen, of we kunnen een beetje teleurgesteld zijn omdat we niet meteen een harmonieuze acceptatie van ons idee ontvangen.

Maar de tijd die we investeren om de kwestie vanuit dit andere perspectief te bespreken, bespaart ons mogelijk veel ellende, kosten en teleurstelling op een later moment. Het is duur leergeld als er problemen ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden. De tijd en het geld dat het kost om de kwestie opnieuw te onderzoeken en op te lossen, had niet nodig geweest  als je dit moment had genomen om erover na te denken.

Een advocaat van de duivel biedt enorme waarde in een Mastermindgroep

Ik denk dat er in elke vergadering een advocaat van de duivel zou moeten zijn. Overweeg eens het idee dat je in jouw team zorgt dat in elke vergadering steeds iemand anders deze rol op zich neemt. 
Want als je in die rol wordt geduwd, en je teamleden verwachten en vertrouwen er op dat je hen vragen stelt, dan train je niet alleen om beter te denken over de risico’s, je vergroot ook de tolerantie van het hele team om de persoon waarderen die dit van nature al doet en goed kan.

Heb je geen team of mis je de tegendenkers in jouw organisatie? Veel bedrijven zijn te klein om een in-house raad van advies te kunnen betalen. Dat is op te lossen. In onze Mastermind– en intervisie programma’s zijn we elkaars raad van advies en nog veel meer. Je behaalt sneller succes, groei en winst op alle vlakken van het ondernemerschap. 

Wil jij meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan via onderstaande button een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>