fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

maart 24, 2021


Een groot percentage van de ondernemers worstelt nog best wel met Social Media Marketing en Advertising. Ook binnen onze Mastermindgroepen krijgen we diverse Marketing gerelateerde vragen. 

Veel ondernemers willen zelf graag starten met het doen van social media (advertising): maar waar begin je?
Dat is geen makkelijke vraag, dus een gemakkelijk antwoord zit er niet in. Om je te kunnen helpen met de eerste stap (het uitwerken van jouw ideale klant (customer avatar) zijn we in gesprek gegaan met Dylan Pels van High Vibration Media.

Waar je begint hangt heel erg af van je business. Het belangrijkste is om te starten bij je klant, dus niet bij jezelf. Wanneer je start bij jezelf dan ben je eigenlijk iets de wereld in aan het projecteren en is de kans groot dat er een dis-connect is tussen wat jouw klant wil en wat jij zegt.

“It’s about all about your customer, not about you”

CUSTOMER AVATAR (IDEALE KLANT)
De allereerste stap is dus beginnen bij je klant, ook wel de customer avatar/buyer persona’s genoemd. Wanneer je een klantprofiel opbouwt ga je pas echt nadenken over jouw klant en komen er dingen naar boven die anders niet naar boven zouden komen.

Stel het demografische profiel van een bepaalde klant vast.
Je kunt jezelf hierbij de volgende vragen stellen:
– Wat is de leeftijd en sekse van mijn ideale klant? 
– Hebben ze een bepaalde leefvorm of woonomgeving?
– Partner en/of kinderen? 

Je kan natuurlijk meerdere klantprofielen hebben per product of per business, maar met de demografische gegevens is dat nog steeds erg breed.

De psychografische gegevens zijn eigenlijk nog veel belangrijker.
Stel jezelf de volgende vragen:
– Van welke merken houden mijn klanten nog meer?
– Wat voor soort kledingmerken dragen ze?
– Waar drinken ze koffie?
– Waar gaan ze uit?
– Wat voor auto rijden ze?
– Werken ze in loondienst of zijn ze ondernemer?

Voorbeeld:
La Stories is één van de klanten van High Vibration Media, een sieradenmerk.
Op Facebook targetten ze vervolgens op vrouwen, die de Glossy lezen en VTwonen volgen. Deze doelgroep doet het heel erg goed.

Wanneer je begint met je bedrijf met een product dat je zelf helemaal geweldig vind, probeer je dan te verplaatsen in wat de klant (naast jou) nog meer geweldig vindt.

Je weet eigenlijk nog niet zoveel van die klant, omdat je net begint. Maar juist het opstellen en duidelijk krijgen van die customer avatar (oftewel: je ideale klant) is erg belangrijk.
Over het algemeen wordt dit door ondernemers ervaren als worsteling.

Zo hebben wij (Momentum Mastermind) ook een customer avatar opgesteld. Voor ons was dat iets makkelijker, omdat ons bedrijf al bestond en de klanten aanwezig waren.
Ga fantaseren: wat voor klant zou het kunnen zijn?

Als je al wat verder bent en heb je al een klantenkring, kijk dan of je daar overeenkomsten tussen ziet en haal daar een aantal klantprofielen uit. Als je een nieuwe markt wilt betreden is het goed om (opnieuw) objectief te kijken naar de customer avatar.

Wie zou zijn er nog meer interessant kunnen zijn?  En dan kom je eigenlijk in dezelfde situatie als een als een nieuw bedrijf. Het zijn aannames en dat is goed om te blijven realiseren. Door middel van een marketingcampagne test je of je aanname ook klopt.

Je zult merken dat niet al je campagnes werken, 2 werken er niet en 1 werkt er wel en zo word je steeds slimmer en terwijl je marketingcampagne vordert.

Zorg dat je je basis goed op orde hebt voordat je begint met social media acties en vervolg vervolgens met de Customer Journey.

We wensen je heel veel plezier en succes toe met de eerste stap (het creëren van jouw Customer Avatar), zodat je binnenkort kunt starten met Social Media Advertising. 

Wanneer je erover schrijft, moet je erover nadenken en maak je stappen!
Succes: gewoon doen! 

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>