fbpx

by Marja Dettmer
MKB Mastermind

oktober 18, 2016

verantwoordelijk houden

Als deelnemers in een mastermindgroep zeggen: “ik wil aan mijn toezeggingen gehouden worden”, “ik wil verantwoordelijk worden gehouden voor mijn afspraken”, wat vragen ze dan eigenlijk echt? Hier is wat deelnemers eigenlijk zeggen als ze vragen of iemand ze verantwoordelijk houden kan:

  • Ik wil me commiteren aan het voor elkaar krijgen van iets specifieks, en mijn commitment consistent waarmaken;
  • Of: Ik heb hulp nodig bij het stellen van doelen en het maken van actieplannen die werkelijk haalbaar zijn, en stoppen met over-committing.
  • Of: Ik heb een bepaalde structuur nodig in mijn leven, zodat ik dingen voor elkaar kan krijgen en ik wil dat deze mastermindgroep die structuur levert.

Veel ex-deelnemers van mastermindgroepen hebben slechte ervaringen in hun groep. Hun grootste kacht is dat ze geen resultaten behaalden uit deze meetings omdat er geen terugblikstructuur was of een vorm van checken van de voorgenomen acties. (of de groep was ‘te lief’). Kortom, wat ze echt vragen is hulp om verantwoordelijk gehouden te worden voor hun resultaten.

De eerste cruciale vooronderstelling

Voordat we beginnen met de discussie over het verantwoordelijk houden, laten we enkele feiten onder ogen zien. Mastermind groepen zijn geen werk teams. Niemand is dus de baas of de leider. De facilitator is er om het succes te faciliteren (what’s in a name), niet om het vóór je te creëren.

De groep heeft dus niet veel concreets in handen om anderen echt verantwoordelijk te houden. Als een gevolg is de ergste ‘straf’ dat ze iemand uit de Mastermindgroep zetten voor het niet behalen van zijn of haar korte termijn én lange termijn doelen.

Groepsleden verantwoordelijk houden, hoe doe je dat?

Laten we eens focussen op hoe de Momentum Mastermind Facilitators de groepsleden verantwoordelijk houden.

  • Ten eerste laten ze je jouw eigen doelen en tijdlijn bepalen
  • Daarnaast Facilitators vragen je om doelen te stellen waarvoor je verantwoordelijk wilt worden gehouden
  • Ook Ze proberen geen taken en projecten op te dringen, of je hogere doelen te laten formuleren dan je zelf gelooft dat je kunt bereiken
  • Het klopt dat er Masterminders zijn die hun taken of project zo laag inzetten, dat ze niet echt enige vooruitgang boeken richting hun doel. De Facilitator moedigt dan aan om tot een hogere standaard te komen, maar forceert niet. Het zullen vooral de vragen zijn die je tot nadere overweging aanzetten.
  • Ook laten ze je jouw eigen projecten en taken bepalen. Dit doen ze gebaseerd op jouw eigen middelen, inclusief jouw beschikbare tijd in je agenda. Ze houden rekening met mensen waarnaar je taken kunt delegeren, de benodigde kennis en vaardigheden om de taak gedaan te krijgen, en het geld om dat te doen.
  • Tenslotte helpen ze je om glashelder te formuleren wat je doel werkelijk is. Ook helpen ze je te formuleren wat exacte taken zijn die gedaan moeten worden om dit doel te bereiken. Duidelijkheid over de doelen en taken zal je helpen om het daadwerkelijk te realiseren. Ze vragen je: ‘Wat wil je precies gedaan hebben? Voor welke datum, met welke middelen? En hoe ga je dit terug rapporteren aan de groep?’

 

 

About the author 

Marja Dettmer

Stefan en Marja Dettmer zijn al ruim twintig jaar ondernemer. Zij zijn eigenaren van meerdere bedrijven, waaronder Succesgids en MKB Mastermind. Hun missie is om ondernemers te ondersteunen bij het opbouwen van een succesvol bedrijf. In het bijzonder ondernemers die de drive voelen om iets te betekenen voor de wereld.
Naast hun brede ervaring als ondernemers, businessmentors en facilitators van ‘Boards of Directors’ en Mastermind-groepen houden zij zich al minstens twee decennia bezig met persoonlijke ontwikkeling. Voor hen gaat dit hand in hand:

De groei van een onderneming is direct gerelateerd aan de groei van de ondernemer zelf -Stefan Dettmer


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Blijf op de hoogte en ontvang waardevolle content:

>